Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring, om vad Sverige kan göra för den åtalade mannen. Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

47-årige svensken inför rätta i Donetsk – riskerade dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig svensk man åtalades i den ryskkontrollerade så kallade Folkrepubliken Donetsk i östra Ukraina. Enligt uppgifter till SVT Nyheter reste han ner till landet redan 2014 för att strida.

Bilder som spreds av den ryska statstelevisionen visar hur fem män står bakom galler i en rättssal i det ryskkontrollerade Donetsk. En av de  som var åtalad är en 47-årig svensk man.

Tre av dem, däribland svensken, anklagades för att ha stridit som legosoldater på Ukrainas sida i kriget, något som i utbrytarrepubliken, som inte är internationellt erkänd, kan straffas med döden.

SVT Nyheter granskar

Nekar till anklagelserna

Under ett filmat förhör i rätten förnekar 47-åringen att han fått betalt för att strida. Samtliga åtalade nekar till anklagelserna. Svenska UD skriver till SVT Nyheter att man noterat att en svensk i ”45-årsåldern” ska ha ställts inför rätta och tillägger:

”Konflikten i Ukraina är att betrakta som en internationell väpnad konflikt. Det är därför viktigt att betona att parterna måste följa den internationella humanitära rätten (IHL). Det är centralt att understryka att kombattanter har rätt till krigsfångestatus om de tillfångatas och inte får straffas för sitt deltagande i den väpnade konflikten.”

Tre utländska soldater, två britter och en marockan, har tidigare dömts till döden av en domstol i Donetsk sedan de ansetts vara legosoldater. Storbritanniens regering har sagt sig arbeta för att få sina dödsdömda medborgare frigivna.

Ska ha tagits vid Azovstal

47-åringen har inte bott i Sverige på flera år. Enligt uppgifter till SVT Nyheter går han under ett annat namn i Ukraina än vad han gör i Sverige. Ryska medier uppger att mannen togs till fånga vid stålverket Azovstal i Mariupol i maj efter den ryska belägringen av området.

Svenskens och de ytterligare fyra anklagades ärenden ska tas upp igen av domstolen i oktober, rapporterar rysk media. SVT Nyheter söker mannens familj.

Kopplas till anonymt konto

Flera personer som SVT Nyheter pratat med kopplar 47-åringen till ett anonymt konto på sociala medier, som drivs av en svensk man som tillsammans med Azovbataljonen strider i Ukraina.

En rad inlägg beskriver belägringen av Azovstal, artilleribeskjutningen och levnadsförhållandena. Bara dagar innan de ukrainska styrkorna i området kapitulerade slutade kontot att uppdateras med nya inlägg.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till SVT:s reportrar på mejladressen tips@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet