På söndag börjar FN-samtalen om Syrien vid mötet på skånska Backåkra. Foto: TT

Analys: Backåkra – ett litet hopp att bryta dödläget om Syrien

Publicerad
Analys ·

Efter ett par bittra veckor i säkerhetsrådet befinner sig nu FN:s ambassadörer på Dag Hammarskjölds gård i Backåkra. Målet är att bryta dödläget angående Syrienkriget. Samtidigt ser vi få tecken på att det sjuåriga kriget kommer att ta slut inom kort.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Det har varit veckor när man talat om ett tredje världskrig varit under uppsegling. Positionerna i säkerhetsrådet har varit så låsta att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sagt att det kalla kriget ”kommit tillbaka”.

Mängder av möten

Sex gånger har säkerhetsrådet – med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och hennes ryske motsvarighet Vassily Nebenzia –  mötts utan att man kunnat enas om att utreda vem som bär ansvar för den misstänkta kemvapenattacken i Douma där minst 60 människor ska ha dödats för två veckor sedan.

Syrienkriget

Efter att bilder på svårt lidande människor med andningssvårigheter kommit ut från Douma avfyrade USA, Frankrike och Storbritannien kryssningsmissiler mot syriska mål. 

De tre västnationerna säger sig ha bevis för att syriska regeringsstyrkor använt kemiska vapen i Douma. Syrien och dess allierade Ryssland lägger skulden på rebellerna. Samtidigt har de internationella kemvapenexperterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen väntat snart i en vecka i Damaskus utan att kunna åka till platsen. 

Blockerade resolutioner

Syriens nära allierade Ryssland har som så många gånger förr när det gäller resolutioner om Syrienkriget använt sig av sitt veto i säkerhetsrådet. Också ett ryskt resolutionsförslag om att de tre västländernas attacker bröt mot FN – stadgan röstades ned. 

Som en kontrast till spänningarna rapporterar nu internationella medier på plats i Backåkra om det vackra skånska landskapet, lärkornas drill och Österlens vilda blommor. 

Hoppas på nya initiativ

Och visst möter jag förhoppningar hos bedömare jag talar med också här i Syriens grannland Libanon. De hoppas också att nya initiativ ska tas i Backåkra och att det mänskliga lidandet i Syrien ska minska. Samtidigt är de återhållsamma i sin entusiasm.  

– Jag tror det är önsketänkande att förhoppningarna ska infrias. Men det är ett viktigt möte, och kanske kan en annan miljö göra sitt till för att skapa en bättre dynamik än den vi sett i säkerhetsrådet hittills. Särskilt mellan USA och Ryssland, säger Rayan El Amine på Beiruts amerikanska universitet.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet