FN:s antikemvapenorgan (OPCW) på plats i Syrien Foto: TT

FN:s antikemvapenorgan (OPCW) på plats i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), har tagit sig till platsen där den misstänkta kemattacken ägde rum, uppger Rysslands utrikesdepartement.

Efter den misstänkta kemvapenattacken i staden Douma, har OPCW-experter nu tagit sig in Douma för att undersöka platsen. Detta efter att ha väntat i en vecka på att få komma in i staden. Enligt uppgifter till Reuters ska de ha tagit de första proverna.

Försenad ingång

OPCW-experterna hade planerat att ta sig in under onsdagen men försenades då FN bedömde att läget var för farligt för att besöka platsen. Douma har varit aktiv krigszon när syriska regimen, tillsammans med ryska styrkor, stridit mot rebeller i området. Västmakterna befarar att bevisen kan ha manipulerats, sedan attacken genomfördes den 7 april.

Syrienkriget

Experterna lämnade Damaskus på lördagen, rapporterat BBC.

Anfall mot flera mål i Syrien

Den misstänkta attacken med kemiska stridsmedel ägde rum den 7 april och ska ha dödat omkring 50 personer. Som svar på attacken, utförde USA, Frankrike och Storbritannien ett militärt anfall mot flera mål i Syrien.

Enligt USA var ett mål en forskningsanläggning och ett annat ett lager för kemiska vapen. Angreppet ska ha utförts med amerikanska kryssningsrobotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet