EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i mitten, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till vänster och Finlands statsminister Antti Rinne under onsdagens överläggningar. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

BBC-källor: Inget avtal idag

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt brexitavtal mellan EU och Storbritannien kan bli klart på torsdagen efter intensiva förhandlingar i både Bryssel och London. Tidigare sa EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att han trodde ett avtal kunde stå klart innan onsdagens slut.
– Av allt att döma är det något som kärvar. Det verkar vara Boris Johnsons samtal med nordirländska DUP som inte nått ända fram, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter i Bryssel.

Både BBC och tidningen The Sun fick vid 20-tiden på onsdagskvällen uppgifter från regeringskällor om att en överenskommelse dröjer ett tag till.

”Inget avtal i kväll”, skrev BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

”Alla kommer att arbeta in i natten, men det blir ingen uppgörelse i kväll”, skrev i sin tur The Suns Tom Newton Dunn.

Ska ha enats om flera knäckfrågor

Ungefär samtidigt satte sig EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ner för att informera de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel om situationen.

Enligt irländska tv-kanalen RTE hade parterna då enats om alla tvisteämnen, förutom den nog så viktiga frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

– Det har sagts att en preliminär avtalstext ligger klar och att de stora knäckfrågorna om till exempel gränskontroller är lösta, men nu verkar det alltså som att vi kommer få vänta längre på besked, säger SVT:s Anna-Maja Persson.

”Kunde vara värre”

Förhandlingarna har blivit allt mer intensiva sedan slutet av förra veckan. Från EU-sidan hördes positiva uttalanden under onsdagen.

– Teoretiskt, inom sju till åtta timmar kan allt stå klart, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk till den polska tv-kanalen TVN 24 på onsdagseftermiddagen enligt Reuters.

– Det görs fortfarande förändringar och de grundläggande delarna av denna överenskommelse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal i morgon.

I Frankrike tog president Emmanuel Macron emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel och de båda EU-tungviktarna ökade pressen ytterligare på brexitförhandlarna under en gemensam presskonferens på kvällen.

– Jag vill tro att ett avtal håller på att färdigställas och att vi kommer att kunna bifalla det i morgon, sade Macron enligt Reuters.

– Nyheterna vi får från Bryssel kunde vara värre, fyllde Merkel i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet