Foto: TT

Bedömare: Aborträtten hänger löst när Trump väljer ny domare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump tillkännager på måndagen sitt val till ny domare i Högsta domstolen. Det blir den andra tillsättningen som Trump gör till landets högsta juridiska instans, och kanske de viktigaste och mest långtgående politiska beslut Donald Trump över huvud taget fattar som president. Bedömare säger nu att aborträtten hänger löst.

Uppdatering: Brett Kavanaugh är nu nominerad.

Sedan domaren Anthony Kennedy den 27 juni i år meddelade att han går i pension har Vita huset sammanställt en lista med 25 konservativa kandidater som skulle kunna ersätta honom. Enligt amerikanska medier har presidenten i veckan valt att titta närmare på tre av dessa kandidater, och träffat dem vid personliga möten.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Kennedy mer liberal än man trott

Den som utses till ny domare i Högsta domstolen kommer att ha en mycket tydligare högerprofil än Anthony Kennedy, det har presidenten sagt i intervjuer. Kennedy utsågs visserligen av den republikanske presidenten Ronald Reagan i slutet av 80-talet, men visade sig vara en liberalare domare än vad republikaner på högerkanten önskat sig. Han röstade med Högsta domstolens liberala domare vid flera tillfällen, bland annat ifråga om aborträtten och att tillåta samkönade äktenskap.

På listan med tänkbara kandidater finns flera namn som var uppe för diskussion i samband med att president Trump ersatte den avlidne konservative domaren Antonin Scalia med Neil Gorsuch i fjol. I fallet Scalia-Gorsuch ersattes en konservativ domare med en annan, medan den något mindre konservative Kennedy kommer att få en betydligt konservativare ersättare.

Högsta domstolen tar alltså ett kliv åt höger.

Gedigna konservativa meriter

De tre kandidater president Trump valt att titta närmare på har samtliga gedigna konservativa meriter. De tre uppges vara:

Brett M. Kavanaugh, 53 år gammal och äldst av de fyra jurister som presidenten ska ha träffat. Han är för närvarande verksam vid en appelationsdomstol i Washington DC till vilken han utsågs som domare 2003 av president George W. Bush. Kavanaugh anses av flera amerikanska medier som Trumps troligaste utnämning.

Amy Coney Barrett, 46 år. Utsågs förra året av president Trump till domare i en federal domstol i Illinois. Coney Barrett arbetade tidigare för den nu avlidne domaren Antonin Scalia i Högsta domstolen. Hon anses mycket konservativ.

Raymond Kethledge: 51 år och federal domare verksam i Ohio. Tidigare arbetade Kethledge bland annat för biltillverkaren Ford och för HD-domaren Anthony Kennedy.

Eftersom domarna utses på livstid kommer presidentens beslut att få återverkningar i decennier efter att han själv lämnat Vita huset. Mycket talar därför för att Donald Trumps utnämningar till Högsta domstolen kan bli hans största politiska framgång som president.

Stora konsekvenser

Men vad viktigare är; president Trumps utnämning kan få stora och direkta konsekvenser för vanliga amerikaner. Högsta domstolen i USA fattar nämligen beslut i politiska frågor och påverkar på så sätt vardagslivet för amerikanerna.

Aborträtten är en sådan fråga. Med en starkt konservativ majoritet i Högsta domstolen ligger vägen öppen för att riva upp Högsta domstolens beslut från 1973 – Roe vs Wade – som gjorde abort lagligt i hela USA. Under valrörelsen lovade president att arbeta för att den lagen ska rivas upp, och fick tack vare det många röster från religiösa långt ute på högerkanten.

Presidentens utnämning till HD-domare måste godkännas av senaten. Av senatens 100 platser hålls 51 av republikaner och 49 av demokrater. Demokraterna, med en rösts minoritet i senaten, har krävt att få fråga ut presidentens nominering om bland annat aborträtten, men senatens republikaner har avvisat det kravet. 

Gynnar president Trump

Om en enda republikan röstar ner presidentens nominering faller den. Därför är det viktigt för Vita huset att dess nominering accepteras av senatens samtliga republikaner.

Såväl den verkställande makten (Vita huset) som den lagstiftande (kongressen) och den dömande (Högsta domstolen) får nu klar republikansk profil. Det kommer att underlätta för president Trump vid mellanårsvalet i november, när republikanernas kongressmajoritet står på spel, och vid nästa presidentval 2020. Han kan då visa sin väljarbas på det faktum att han gjort USA till ett konservativare land inte bara under sin egen mandatperiod, utan för generationer framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet