Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tidigare befälhavarna från Wagnergruppen erkänna mord på ukrainska barn. Foto: Gulagu.net

Befälhavare från Wagnergruppen erkänner krigsbrott: ”Vi mördade alla”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi mördade alla. Kvinnor, män, barn, pensionärer.” Det säger Azamat Uldarov, tidigare kompanibefäl i Wagnergruppen, till ryska människorättgruppen Gulagu.net.

Timmar senare tar han tillbaka sitt vittnesmål – vilket enligt Gulagu tyder på att han tystats.

Sedan Azamat Uldarov benånades i augusti, fram till för några veckor sedan, stred han för Wagnergruppen i Ukraina. 

I en intervju med människorättsorganisation Gulagu.net erkänner han brott begågna mot ukrainare och andra ryska tidigare fångar.

Han ångrar sina krigsbrott, men vill så snart som möjligt återvända till kriget och hoppas bli rekryterad av det ryska försvaret.

– Många pratar om att de får en smak för blod och visst ha jag fått det, men jag lider med mina killar och det är därför jag vill åka tillbaka.

”Mörda är något jag kan”

Aleksej Savitjev, även han tidigare befälhavare i Wagner, benådades av Putin i början av september i fjol efter att ha suttit inne i 30 år.

– Man anställde alla som ville mörda och mörda är något jag kan göra, säger han.

De som inte lydde order torterades eller mördades, berättar Savitjev som säger sig ha bevittnat 70 fall när Wagnersoldater mördats. Enligt honom är det anledningen till varför han själv mördade civila ukrainare.

Tar tillbaka intervjun

Dagen efter att Azamat Uldarovs erkännande publicerats ger befälhavaren en ny intervju där han förnekar allt, rapporterar CNN. Till den ryska nyhetsbyrån RIA-FAN säger Uldarov istället att han var full och utsatt för utpressning.

RIA-FAN beskrivs dock som Wagnergruppens egen nyhetsbyrån då ledaren Jevgenij Prigosjin sitter i styrelsen.

Det pekar på att Azamat Uldarov tystats, menar Gulagugrundaren Vladimir Osetjkin som säger till CNN att han står bakom intervjuerna. Oppositionella röster tystar snabbt i Ryssland,  fortsätter Osetjkin vilket Uldarovs snabba tillbakadragande av sitt vittnesmål visar.

Förnekar erkännandena

Jevgenij Prigozjin förnekar erkännandena och kräver att l Aleksej Savitjev förklarar varför han gett ”den här falska informationen”, skriver han på sin Telegramkanal.

Ukrainas åklagarmyndighet har inlett en utredning efter vittnesmålen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.