Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare lägret vid gränsen mellan Belarus och Polen Foto: POLISH BORDER GUARD / HANDOUT/TT

Belarus har tömt migrantläger vid polska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter har varit fast vid gränsen mellan Belarus och Polen sedan början av november. Minst 13 av dem har avlidit.

Nu har belarusiska säkerhetsstyrkor tömt området vid gränspassagen.

På torsdagen tömdes lägret vid gränspassagen Kuznica-Bruzgi  i Belarus där migranter befunnit sig i flera veckor, skriver The Guardian. Belarusiska säkerhetsstyrkor förflyttade då migranterna till en lagerlokal i närheten – enligt Belarus president Alexander Lukasjenko för att ”undgå den dödliga krisen” migranterna befann sig i.

”Allt som återstår är hyddor, rester av tält, övergivna kläder och döende eldar,” skriver statliga belarusiska medier. Även polska gränsvakter bekräftar att gränsövergången nu är tom.

På torsdagen sattes också omkring 400 av migranterna på ett flyg till Irak, skickat till Belarus av den irakiska regeringen.

Migranterna vid gränsen har förts till en lagerlokal i Belarus. Foto: Leonid Shcheglov/AP/TT

13 personer har mist livet

Enligt polska hjälporganisationer har 13 personer omkommit under de svåra förhållanden de befunnit sig i. På torsdagen rapporterades om det yngsta offret – en ettårig pojke.

”Vi fick rapport om en person som behövde hjälp. När vi kom till platsen visade det sig vara tre skadade personer, de hade varit i skogen i en och en halv månad,” skriver hjälporganisationen PCPM på twitter.

”Mannen hade skadat armen och kvinnan hade ett sticksår på benet. Deras ettåriga barn dog i skogen.”

Migranter fast mellan länder

Enligt migranterna vid gränsen har de blivit ditlurade av Belarus med löfte om passage till EU. Väl på plats har de varken kunnat ta sig över gränsen till Polen eller vända tillbaka till Belarus.

 SVT har tidigare rapporterar om hur turistbyråer fått direkta instruktioner av den belarusiska regeringen att möta migranter på flygplasten, inkvartera dem på hotell och eskortera dem till gränsen.

Men påståendena har hela tiden avvisats av Lukasjenko. Även Belarus ambassadör i Sverige, Dimitrij Mirontjik, har kallat påståendena absurda.

– Det är ironiskt och absurt att anklaga Belarus för att organisera illegala migrantströmmar, säger han

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
GRÄNSKONFLIKT: SVT sammanfattar på 60 sekunder Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer