Bemba inför rätta för milismord

Uppdaterad
Publicerad

Kongo-Kinshasas förre vicepresident Jean-Pierre Bemba ställdes på måndagen till svars inför Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Åtalsakten handlar om tre fall av krigsbrott och två fall av brott mot mänskligheten, förbrytelser begångna i Centralafrikanska republiken 2002-2003. Omkring 1 500 gerillamän under Bembas befäl uppges då ha mördat och härjat i samband med strider.

I mörkblå kostym och himmelsblå slips infann sig den 48-årige Bemba, som greps i Bryssel 2008, i rättssalen med sina advokater. Han är den högste politiske ledare som dragits inför ICC sedan domstolen inledde sitt arbete 2002. Han säger sig vara oskyldig men riskerar livstids fängelse om han fälls.

Enligt åklagare kommer målet att bidra till att klarlägga vilket ansvar befälhavare i alla arméer har för hur deras underlydande soldater beter sig.

Före rättegången sade åklagaren Luis Moreno-Ocampo till pressen att Bembas milisrörelse MLC lade under sig stora områden i Centralafrikanska republiken innan medlemmarna började ”våldta, plundra och mörda”. Det handlade om att ”underkuva och förnedra”, fastslog åklagaren.

TT

Fakta: Jean-Pierre Bemba

• Jean-Pierre Bemba utbildades i Bryssel i Belgien och skapade en förmögenhet genom affärer med flygfrakt och telekom.

• 1998 skapade han rebellgruppen Kongolesiska befrielserörelsen MLC, som senare blev ett oppositionsparti.

• Bemba blev vicepresident 2003 som en del av fredsuppgörelsen i Kongo-Kinshasa. Han förlorade presidentvalet 2006 mot Joseph Kabila.

• Bemba flydde 2007 efter strider i huvudstaden Kinshasa och greps i Bryssel 2008 sedan domstolen ICC utfärdat en häktningsorder.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.