Lastbilens färdväg i Berlin. Foto: SVT DesignVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lastbilsdåd i Berlin: Det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer har dött och många har skadats efter att en långtradare plöjt sig genom en folkmassa på en julmarknad i Berlin. SVT Nyheter reder ut vad som är bekräftat.

  • En lastbil  körde på måndagen in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. Tolv personer dödades och 48 skadades, många av dem mycket allvarligt. Några svenskar fanns inte med bland offren. Enligt tyska regeringen rörde det sig om en terrorattack.
  • Polisen grep först en 23-årig asylsökande man som ett vittne följt efter från platsen. Han släpptes senare och är inte längre misstänkt.
  • Långtradaren, registrerad i Polen, visade sig vara kapad. Den polske chauffören hittades knivhuggen och skjuten i förarhytten, men något vapen hittades inte. Mycket talar för att han slagits mot gärningsmannen i ett försök att hindra massakern. 
  • På tisdagskvällen tog terrororganisation IS på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.
  • Efter att ha hittat hans namn på dokument i lastbilen inriktades jakten efter den 24-årige tunisiern Anis Amri . Han har använt sig av flera olika alias och uppgett sig ha olika nationaliteter. Polisen varnade för att skulle vara beväpnad och farlig och utlyste en belöning på närmare 1 miljon kronor för avgörande tips.
  • Övervakningsbilder fångar Anis Amri på bild utanför en ökänd moské i Berlin några timmar efter dådet. Därefter upphör spåren efter honom.
  • Anis Amris fingeravtryck har hittats i förarhytten och enligt regeringen finns det annan bevisning som med hög säkerhet visar att han verkligen är gärningsmannen. Han och flera bekanta har tidigare varit övervakade av polis misstänkta för att förbereda terror och rekrytera till terrorsekten IS.
  • Vid 03-tiden på fredagmorgonen sköts den efterlyste Anis Amri till döds av italiensk polis i en förstad till Milano. Han hade iakttagits i närheten av järnvägsstationen, och när polisen bad honom identifiera sig drog han fram ett vapen och sköt. En polis skadades lindrigt och när polisen besvarade elden dödades Amri.
  • Enligt tyska och italienska underrättelser har den efterspanade terroristen lyckats resa till Italien med tåg via Frankrike.
  • En video som IS propagandaorgan Amaq lagt upp visar Anis Amri när han svär trohet till terrorsekten och uppmanar till hämnd och attacker mot ”korsfararna i Europa”.

Fotnot: Den efterlysta mannen Anis Amri är enligt efterlysningen från tyska åklagare född 22/12 1992. SVT Nyheter korrigerar därför uppgiften till 24 år, där vi tidigare har uppgett en avvikande ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastbilsattack på julmarknad i Berlin

Mer i ämnet