President Trump reagerar med ilska mot den federala domaren. Foto: TT/Twitter

Beslut om USA:s inreseregler överklagas

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump backar inte från beslutet att invånare från vissa länder ska kunna nekas inresa i USA, trots att en federal domare har stoppat presidentordern. Justitiedepartementet har nu formellt lämnat in en överklagan.

Vita huset reagerade kraftigt på beskedet under fredagen, och sade att justitiedepartementet snarast möjligt skulle blockera Seattlebeslutet.

Nu har handlingar lämnats in till rätten, enligt Reuters.

Demonstrationer åt båda håll

Under lördagen har det hållits flera demonstrationer i USA mot resereglerna, men även av supportrar som stöttar dem.

Stora protester hölls bland annat i New York, Denver och Los Angeles. I huvudstaden Washington DC gick hundratals människor mot Vita huset med slagord som ”Donald, Donald, kan du inte se? Du är inte välkommen till DC!”, rapporterar flera medier.

Även i andra städer i Europa, som London och Paris, har det varit stora demonstrationer mot Trump.

”Många dåliga människor kommer att flöda in”

Samtidigt frågar sig Trump på Twitter var ”landet är på väg” när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att ”vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA”.

Han skriver också: ”På grund av att förbudet togs bort av en domare, kommer många dåliga och farliga människor att flöda in i vårt land. Ett fruktansvärt beslut”.

Demonstrationer har fortsatt att hållas både för och emot inreseförbudet på flera håll i USA Foto: TT

Hänvisar till beslut i Boston

I fredags fattade också en federal domare i Boston ett beslut till Trumps fördel – ett beslut som kom innan det från domaren i Seattle, som tills vidare stoppar Trumps inreseförbud.

Nu undrar Trump på Twitter varför inte domslutet i Boston spelar roll för det ”löjliga” stoppet av reglerna.

”Så kallad domare”

Tidigare skrev han också: ”Uppfattningen hos den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjlig och kommer att omkullkastas!”.

Presidentordern har lett till en rad anmälningar till domstol, med bäring på enskilda fall, men domslutet i delstaten Washington är det första som tar ställning till om Trumps dekret är förenligt med USA:s författning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet