USA:s president Joe Biden blir den förste amerikanske presidenten att offentligt kalla massakern 1915 för ett folkmord. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Joe Biden: Massakern på armenier var ett folkmord

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden erkänner massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord. Vägvalet i den känsliga frågan innebär risk för spänningar mellan USA och Turkiet.

2019 röstade USA:s representanthus igenom ett erkännande. Med dagens uttalande följer Joe Biden upp det kampanjlöfte som han gjorde för ett år sedan – och blir därmed den förste amerikanske presidenten att offentligt kalla händelsen för ett folkmord.

Bland annat Frankrike och Ryssland har tidigare erkänt massakern som ett folkmord.

Turkiet förnekar systematisk dödande

Från år 1915 dödades omkring 1,5 miljon armenier och andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i det dåvarande Osmanska riket.

Turkiet har medgett att många armenier dödades i sammandrabbningar med osmanska styrkor under första världskriget. Men man ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.

Det har gått på dagen 106 år sedan massakern inleddes. Nu uppmärksammas offren runt om i världen.

Bidens handling ses främst som symbolisk, men den innebär ett avsteg från årtionden av noggrant avvägt språkbruk från Vita huset.

”Ett kraftfullt steg”, säger Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, enligt AFP.

Kan skada relationen mellan Nato-länderna

Regeringarna i Ankara och Washington är redan oense i en rad frågor, och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu varnade i veckan Biden för att ett folkmordsuttalande ytterligare skulle skada relationen mellan länderna.

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, konstaterar att dagens besked är ett symboliskt ställningstagande.

– Det utmanar den bild som ligger till grund för republikens bildande, säger Lindh till SVT Nyheter.

– I första hand är det här signalpolitik, och med ställningstagandet visar Biden också att man inte räds att konfrontera allierade.

Reaktionerna från Ankara har kommit närmast omedelbart.

Enligt flera nyhetsbyråer säger Mevlüt Cavusoglu att USA:s beslut inte har någon laglig grund, att det undergräver ländernas ömsesidiga tillit och vänskap. Utrikesministern säger också att Turkiet ”inte kommer att ta lektioner från någon om vår historia”, rapporterar AFP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se hela SVT:s direktsändning om Bidens besked på SVT Play.

Fakta: Massmordet skedde under första världskriget

Massmorden, ibland även kallat ”Seyfo”, ägde rum under och i skydd av första världskriget, i vilket Osmanska riket var allierat med Tyskland.

Den 24 april 1915 är det datum som brukar beskrivas som starten för massdödandet, som i huvudsak pågick 1915-1917. Förföljelserna och morden fortsatte dock i flera år därefter.

Majoriteten av de som mördades, omkring en miljon, var armenier, men bland offren fanns även rikets andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta forskare i ämnet tror att mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor dödades.

Källa: TT, Nationalencyklopedin, Forum för levande historia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.