Frankrikes president Emmanuel Macron när han utlyste minnesdagen på tisdagskvällen. Foto: Ludovic Marin/TT

Macron utlyser minnesdag för Armeniska folkmordet

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst den 24 april till en fransk nationell minnesdag för Armeniska folkmordet.

År 2001 blev Frankrike ett av de första länderna i världen att erkänna massmorden på över en miljon armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker i Osmanska riket 1915 och framåt som ett folkmord.

Under en mottagning för ett flertal armeniska organisationer i Frankrike meddelade Emmanuel Macron att regeringen nu alltså går ett steg längre, och infriade därmed ett löfte från valkampanjen 2017.

Protester väntas från Turkiet

Beslutet lär väcka protester från Turkiet, som aggressivt motarbetar alla försök att slå fast att massmorden utgjorde ett folkmord. Macron säger att han informerat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om beslutet i förväg, och att han vill ha en fortsatt dialog med Turkiet.

2012 röstade den franska senaten för att kriminalisera förnekande av massdödande av armenier under osmanska väldet, på samma sätt som förnekelse av Förintelsen under andra världskriget. Ett tjugotal länder har officiellt benämnt händelserna som folkmord, i Sverige beslutade riksdagen 2010 att erkänna massakrerna som folkmord.

24 april är armeniernas minnesdag för händelserna. Det datumet år 1915 beskrivs som folkmordets startdatum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet