Joe Biden gläds åt beskedet. Foto: Oliver Contreras / Pool

Biden grattar Sverige och Finland efter Turkiets besked

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Turkiet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar tas emot med glädje av internationella ledare under det pågående Natotoppmötet.

”Fantastiska nyheter”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Nyheten att Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under en överenskommelse och att de nordiska länderna i och med det till slut kan få status som inbjudna till försvarsalliansen uppmärksammas stort internationellt och möts med ett unisont välkomnande från flera av Natomedlemmarnas ledare.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var snabb att välkomna beskedet.

”Fantastiska nyheter när vi startar Natotoppmötet. Sveriges och Finlands medlemskap kommer att göra vår briljanta allians starkare och säkrare”, skriver han på Twitter.

USA:s president skickar gratulationer.

”Grattis till Finland, Sverige och Turkiet för att ha undertecknat ett samförståndsavtal – ett avgörande steg mot Finlands och Sveriges Natoinbjudan, som kommer att stärka vår allians och stärka vår kollektiva säkerhet”, skriver Joe Biden på Twitter.

”Goda nyheter”

Nederländernas premiärminister Mark Rutte skriver :

”Goda nyheter i början av Natotoppmötet i Madrid. Tack vare att Turkiet ger grönt ljus är vi ett steg närmare Finlands och Sveriges anslutning till Nato.”

Från Danmark kommer liknande lovord:

”Fantastisk nyhet! Fantastisk start på ett avgörande Natotoppmöte. Norden samlas i Nato. Stort lycka till Finland och Sverige”, säger statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande.

”Historisk dag”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre tar också upp det nordiska samarbetet.

”Det här är en historisk dag. Med Sverige och Finland i Nato får vi en ännu starkare allians i Europa. Det har aldrig varit viktigare. För oss i Norge betyder det här ett säkrare och starkare försvarssamarbete med våra nordiska grannländer”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet