Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biden och Sanders segervissa Visa alla (3)
Visa alla (3)

Biden och Sanders ställer de andra i skuggan

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas primärvalskampanj är på god väg att bli en ren tvekamp mellan Joe Biden och Bernie Sanders. På onsdagsförmiddagen svensk tid har de amerikanska tv-bolagen korat Biden till segrare i nio stater i södra och östra USA. Sanders har vunnit i tre och förväntas också ta hem segern i Kalifornien.

Rösträkningen pågår fortfarande i de 14 delstater som är med under supertisdagen – och det kan ta lång tid innan hela bilden är klar. De resultat och vallokalsundersökningar som hittills har publicerats talar för att Biden eller Sanders kommer att få flest delegater inför konventet i sommar.

Mycket jämnt i flera stater

Enligt tv-bolaget CNN:s bedömning får Biden flest röster i Virginia, North Carolina, Alabama, Tennessee, Arkansas, Oklahoma, Minnesota och Massachusetts. Något överraskande vinner han också i den näst största delstaten Texas – trots att förhandsprognoserna förutsåg en relativt tydlig seger för Bernie Sanders.

Sanders får å sin sida flest röster i hemstaten Vermont, i Colorado och i Utah. Dessutom går han mot seger i den enskilt största delstaten Kalifornien, där sammanlagt 468 delegater står på spel.

I Maine står resultatet fortfarande och väger mellan de två kandidaterna.

Noterbart är att Bernie Sanders ser ut att bli näst största kandidat i samtliga delstater som Joe Biden vinner och vice versa.

Bloomberg och Warren förlorare

Michael Bloomberg vinner visserligen i Amerikanska Samoa (som inte är en delstat), vilket ger honom hans första fem delegater – men det är långt ifrån de 1 991 som krävs för att bli partiets presidentkandidat. Han ska på onsdag omvärdera sin kampanj, rapporterar NBC News.

Även Elizabeth Warren gör ett sämre resultat än förväntat. Hon blir inte bättre än trea i någon delstat, inte ens i hemstaten Massachusetts.

Biden glad, Sanders segerviss

Biden var jublande glad när han talade på ett möte i Los Angeles i natt.

– Det är en god natt och den ser ut att bli bättre. Det är inte för intet man kallar den ”Super Tuesday”, sa han.

– Alla som blivit utslagna, uträknade, lämnade efter – det här är er kampanj. För bara några dagar sedan förklarade pressen att kampanjen är död. Sedan kom South Carolina, och de hade något att säga om den saken, sa den före detta vicepresidenten.

Sanders var också segerviss när han talade till sina supportrar i hemstaten Vermont.

– När vi började den här kampanjen för presidentposten sade alla att det var utsiktslöst. Men i kväll säger jag er med absolut säkerhet att vi kommer att vinna Demokraternas nominering, och vi kommer att besegra den farligaste presidenten i landets historia, sade Sanders.

Delegaterna fördelas proportionellt i varje delstat mellan alla kandidater som får minst 15 procent av rösterna.

Därmed kan en kandidat i teorin vinna nomineringen utan att vinna i någon delstat; att komma tvåa överallt samtidigt som flera kandidater slåss om förstaplaceringarna skulle kunna leda till vinst i landet som helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Demokraternas primärval

Mer i ämnet