Biden: ”Vi kommer att vinna det här”

Uppdaterad
Publicerad

En optimistisk Biden höll tal för sina väljare i Delaware på onsdagsmorgonen.

– Håll hoppet uppe. Vi kommer att vinna det här, sa presidentkandidaten.

Här kan du se det preliminära valresultatet i USA

Demokraternas kandidat Joe Biden mötte anhängare i Delaware på onsdagsmorgonen, svensk tid. Och det var med optimistiska besked.

Presidentvalet i USA 2020

– Jag är här för att säga att vi tror att vi är på väg att vinna det här valet. Vi har en bra känsla, sa Biden inför tutande väljare.

Vädjade om tålamod

Joe Biden vädjade till sina anhängare om att ha tålamod och att inte ta ut några resultat i förskott.

– Vi måste vara tålmodiga. Det är inte avgjort förrän varenda röst har räknats.

Uttalandet kommer efter att Trump vunnit flera viktiga delstater såsom Ohio och Florida. En viktig delstat som fortfarande återstår är Pennsylvania, något som Biden passade på att nämna i sitt tal.

– Det kommer att ta tid att räkna rösterna, men vi kommer att vinna Pennsylvania, sa presidentkandidaten.

Vid klockan 15 på eftermiddagen såg det dock långt ifrån givet ut att Bidens säkra uttalande skulle bli verklighet. Enligt AP hade 64 procent av rösterna då räknats i Pennsylvania och Trump hade ledningen med 55,7 procent, jämfört med Biden som hade 43,1 procent.

Enligt CNN hade 75 procent av rösterna räknats och även enligt deras prognos ledde Trump stort, med sina 55 procent mot Bidens 43,6 procent.

Donald twittrade efter talet

Även Donald Trump är segerviss. Strax efter Bidens tal twittrade presidenten  att republikanerna ”leder stort, men de försöker stjäla valet. Vi kommer aldrig låta dem göra det.”

I ett annat inlägg skriver Trump ”Jag kommer göra ett uttalande inatt. En stor vinst!”

Tio minuter efter att Trump skickat ut inlägget om att demokraterna försöker stjäla valet flaggades det med ett meddelande från Twitter om att det ”skulle kunna vara vilseledande i fråga om hur man deltar i ett val eller någon annan medborgerlig process”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet