Amerikaner i Long Beach, Kalifornien, lyssnar på Bidens tv-sända tal om det avslutade kriget i Afghanistan. Foto: Apu Gomes /TT-AFP

Joe Bidens opinionssiffror dalar

Uppdaterad
Publicerad

Joe Bidens smekmånad med USA:s väljare är över. Missnöjet ökar och färre än hälften tycker att presidenten gör ett bra jobb – och det handlar inte bara om det kaotiska uttåget ur Afghanistan.

Biden började med någorlunda hyggliga siffror när han tog över presidentposten efter Donald Trump i januari: 53 procent gav honom godkänt, medan 36 procent gav honom icke godkänt, enligt politiksajten 538:s sammanvägning av flera opinionsmätningar.

Andelen nöjda förblev ungefär oförändrad till slutet av juli. Sedan har det gått utför, och enligt tisdagens sammanvägda siffror är nu de missnöjda fler än de nöjda: 47,6 mot 47,2 procent.

Visserligen är skillnaden så pass liten att den ligger inom den statistiska felmarginalen, men skiftet från plus till minus är ändå en stark signal om att presidenten har problem.

Få har rasat så tidigt

Få presidenter i modern tid har haft så svaga siffror så snart efter tillträdet. Efter Andra världskriget är det bara Donald Trump, Bill Clinton och Gerald Ford som legat sämre till efter drygt sju månaders regerande, enligt 538.

Det brådstörtade uppbrottet från Kabul ser ut att vara den viktigaste faktorn. Enligt tv-bolaget CNN har stödet för Bidens Afghanistanpollitik fallit från 58 procent i juli till 34 procent i dag.

Pandemin skapar oro

Men stödet för Biden påverkas även av att coronapandemin åter har tagit fart på grund av den smittsamma deltavarianten, och med den oron för den ekonomiska utvecklingen, skriver CNN.

Under första halvåret stödde över 60 procent Bidens coronapolitik, men andelen ligger nu på drygt 50 procent. Bara 47 procent är nöjda med den ekonomiska politiken.

Missmodet visar sig även i synen på utvecklingen i USA i stort. Så sent som i början av juli ansåg 43 procent av amerikanerna att utvecklingen går åt rätt håll – den högsta andelen på tio år, skriver CNN. Nu har den fallit till 33 procent, enligt en sammanvägning av flera mätningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.