USA:s president Joe Biden får stark kritik från politiska motståndare efter torsdagens dåd i Kabul. Foto: Drew Angerer/TT

Kritiken mot Biden växer efter bombattacken i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden har varit hårt ansatt av politiska motståndare efter USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Självmordsattacken vid Kabuls flygplats har lett till ytterligare kritik.

– Det är dags att utkräva ansvar, säger en republikansk senator.

Talibanernas blixtsnabba övertagande av landet och de panikartade evakueringarna av amerikaner – USA:s reträtt från Afghanistan har väckt kritik mot Bidenadministrationen. Både politiska motståndare, partikollegor och tunga tjänstemän från Barack Obamas administration har tidigare gått ut och kritiserat presidenten.

Attackerna utanför flygplatsen, som bland annat krävde minst 13 amerikanska soldaters liv, har väckt än mer inhemsk kritik.

Kritik från politiska motståndare

Gruppledaren för Republikanerna i kongressen, Kevin McCarthy, har krävt att kongressen sammankallas för att få igenom en lag som stoppar USA:s tillbakadragande tills dess att alla amerikaner har evakuerats ur landet. Den demokratiska majoriteten har dock sagt nej till det.

– Det här är mardrömmen vi har fruktat, och anledningen till att militären, underättelsetjänsten och kongressledamöter från båda partierna har vädjat till presidenten att stå upp mot talibanerna och utöka avspärrningarna runt flygplatsen, säger den republikanska senatorn Ben Sasse enligt Reuters.

Andra republikaner har krävt att Biden och andra tunga regeringsföreträdare avgår eller ställs till svars.

– Det är dags att utkräva ansvar, till att börja med av de vars misslyckade planering gjorde det möjligt för attackerna att äga rum, säger senatorn Marsha Blackburn.

”Kan inte förlita oss på talibaner”

Även den demokratiske senatorn Bob Menedez har uttryckt vad som kan uppfattas som kritik mot Bidens hantering av evakueringarna och säkerheten runt flygplatsen.

– En sak står klar: Vi kan inte förlita oss på talibanerna när det gäller amerikaners säkerhet, sade Bob Menedez i ett uttalande efter attacken.

Biden: Extremt farligt

Joe Biden har tidigare vidhållit att det var rätt att dra sig ur Afghanistan och att tidsgränsen för evakueringarna, som är satt till 31 augusti, ska hållas.

– Jag har sagt redan från början att det här uppdraget var extremt farligt, det är därför jag har varit så fast besluten att begränsa dess varaktighet, sade han i ett tal på torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En person som skadats i bombningarna förs till sjukhus/Joe Biden under presskonferensen Foto: Stefani Reynolds/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet