Svart rök över den expliderade bilen. Foto: Från Twitter: Eh4b10Visa alla (4)
Visa alla (4)

Bilbomb mot franska ambassaden i Tripoli

Publicerad

Franska ambassaden i Tripoli har attackerats med en bilbomb och två väktare skadats.

Frankrikes ambassad i Libyen utsattes på tisdagen av ett attentat med en bilbomb.

– Det var en attack på ambassaden och vi tror att det var en försåtminerad bil, sade ambassadtjänstemannen till nyhetsbyrån Reuters.

– Den materiella förödelsen är stor och två väktare har skadats.

En allvarligt skadad

Explosionen inträffade klockan 07:00 lokal tid. Strax därefter steg svart rök steg mot himlen samtidigt som brandmän bekämpade det brinnande bilvraket.

Ytterligare två fordon skadades vid explosionen och själva byggnaden där den franska ambassaden är inhyst ska ha skadats kraftigt av explosionen.

En av de två skadade vakterna har enligt nyhetsbyrån fått allvarliga skador.

Hollande: Oacceptabelt

Frankrikes president Francois Hollande fördömde på tisdagen attacken och säger enligt nyhetsbyrån AP att det är en attack mot alla länder som bekämpar terrorism.

Hollande säger att Libyen måste ge en förklaring till den ”oacceptabla” attacken rapporterar nyhetsbyrån AFP

– Frankrike väntar sig att de libyska myndigheterna försäkrar sig om att händelsen belyses så mycket som möjligt, så att gärningsmännen identifieras och ställs inför rätta, säger Hollande.

Utrikesminister Laurent Fabius flyger till Libyen inom de närmaste timmarna för att skaffa sig en överblick av situationen på plats, uppger en diplomatkälla för AFP.

Även Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius fördömer attacken, som han kallar ”förhatlig”.

– Jag vill skicka min djupaste omtanke till de två skadade franska vakterna, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Första attacken sedan Kadaffi

Den mest kända attacken mot en diplomatisk beskickning i Libyen är den mot USA:s konsulat i Benghazi den 11 september i fjol, då USA:s ambassadör och tre andra amerikaner miste livet.

Dagens attack är den första av allvarlig karaktär mot en utländsk beskickning i huvudstaden Tripoli sedan Muammar Kadaffi störtades 2011, skriver Reuters.

Den nya regeringen i Libyen utkämpar en ojämn kamp för att försöka få kontroll över det stora antalet beväpnade miliser i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer