Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rymdfysikern Patrik Norqvist om bilderna på kollisionen. Foto: Nasa

Bild för bild: ”Imponerad av det otroliga prickskyttet”

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har lyckats att medvetet krocka en rymdfarkost in i en asteroid – som är mer än en miljon mil från jorden. Två av världens mest avancerade teleskop, Hubble och James Webb, fångade kollisionen på bild.

– Det är de häftigaste teleskopen vi har, säger rymdfysikern Patrik Norqvist.

För drygt hundra år sedan slog en förmodad meteorit ned i Sibirien. Hur man ska skydda jordklotet från liknande händelser är något som gäckat rymdforskare länge.

Nu har ett första test i syfte att avvärja infallande objekt lyckats: närmare bestämt att ändra riktningen på en asteroid.

– Det här är ett sätt som skulle kunna rädda jorden om vi upptäcker asteroiden i god tid, men upptäcker vi den för sent så tror jag inte att det här en lösning, säger Patrik Norqvist, rymdfysiker vid Umeå universitet.

Rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) kraschade med asterioden Dimorphos i en hastighet av 20 000 kilometer i timmen.

– Farkosten är ungefär som en halv bil, som krockar med en fotbollstadion. Men tack vare hastigheten lyckas den här lilla bilen knuffa undan arenan. 

Patrik Norqvist är minst sagt imponerad över bilderna som teleskopen, James Webb och Hubble, har fångat.

– När jag ser de här bilderna blir jag väldigt fascinerad av det otroliga prickskyttet.

I klippet ovan hör du Patrik Norqvist förklara vad bilderna visar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.