Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ledtrådarna i övervakningsbilderna – Bo Janzon, ballistikprofessor, går igenom bilderna i klippet. Foto: Övervakningsbilder

Bild för bild: Så kan explosionen på bron ha gått till

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen på Krimbron var sannolikt avsiktlig och kan ha genomförts med tonvis med sprängmedel. De slutsatserna drar Bo Janzon, professor i ballistik och försvarsforskare, efter att ha sett övervakningsbilderna som visar ögonblicket.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som de första rapporterna om en explosion på Krimbron kom. Bron länkar samman Krimhalvön med det ryska fastlandet och utgör därmed en viktig del av försörjningslinjen till krigsfronten.

Allt tyder på att en särskild lastbil som syns på övervakningsbilderna bar på stora mängder sprängmedel, enligt ballistikprofessorn Bo Janzon.

– Minst tio ton. Men kan ha varit uppemot 20-30 ton också, säger han till SVT Nyheter.

Tyder på avsiktligt dåd

Det går inte att utesluta att det var en olycka säger han. Men det är inte särskilt sannolikt.

– Ryssland är inte känt för att ha hög säkerhet vid hanteringen av explosiva ämnen, men normalt får man inte transportera tändanordningar tillsammans med sprängämnen.

Att explosionen inträffade på en plats där den kunde göra skada på bron och dessutom få ett intilliggande tåg med brännbar last att börja brinna tyder på att det var ett avsiktligt dåd, enligt Bo Janzon. Det skulle i så fall innebära att föraren utförde en självmordsattack, säger han.

Kan ha kapat ordinarie transport

En möjlighet skulle kunna vara att någon har kapat eller mutat sig till en ordinarie transport av sprängmedel och använt den för att spränga bron.

– Då är det inte så förfärligt svårt. Jag kan tänka mig att sådana här transporter kör dagligen, för det går åt mycket sprängmedel i krig.

Att det skulle röra sig om en raketattack eller någonting från under vattnet avfärdar han som osannolikt.

– Så stora raketer har inte Ukraina. Och om det hade kommit från under vattnet hade bron skymt järnvägsbron, och då hade du inte fått den här effekten där tåget börjar brinna.

Se Bo Janzon gå igenom övervakningsbilderna bild för bild i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.