Globen i Stockholm lystes upp i grönt på fredagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Världens landmärken lyser grönt – protest mot att USA lämnar klimatavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända byggnader runt om i världens storstäder har tänts i grönt ljus som en symbolisk protest mot att USA ska dra sig ut Parisavtalet.

Globen i Stockholm lystes upp på fredagskvällen och anslöt till den symboliska protesten tillsammans med Paris, Barcelona, New York och Mexico city.

Forskarvärlden är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser. I vissa kretsar i USA har detta debatterats. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är ”en bluff, påhittad av kineserna”.

USA lämnar klimatavtalet

LÄS MER: Trumps argument mot klimatavtalet – så stämmer de med verkligheten

Stockholm är medlem i organisationen C40 – Climate Leadership Group – där städer tillsammans vill bekämpa klimatförändringar samt visa att man står fast vid sina åtaganden.

I Paris var det Hotel de Ville vars fasad ljusbekläddes i grönt redan i trosdags, den 1 juni. Foto: Philippe Wojazer/TT
I New York lös One worlds trade centers spira i grönt på torsdagen som protest mot Trumps beslut. Foto: Drew Angerer/TT
Stadshuset i Barcelona lystes upp i grönt under fredagen. Ovanför porten står det ”The planet first”, planeten först. Foto: Pau Barrena/TT
I Mexico city lystes monumentet El Ángel de la Independencia upp i grönt för att markera motstånd mot att USA lämnar Parisavtalet. Foto: Carlos Jasso/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lämnar klimatavtalet

Mer i ämnet