Bildt: Ett mycket allvarligt brott

Uppdaterad
Publicerad

Ett maylasiskt passagerarplan har under torsdagseftermiddagen störtat i Ukraina. Planet misstänks ha blivit nerskjutet. Carl Bildt menar att de ansvariga måste ställas till svars.

Under torsdagen kommenterade Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) flygkraschen som inträffade i östra Ukraina.

Bildt menar att separatisterna sannolikt skjutit ner planet.

Flight MH17

– Det är fruktansvärt, det finns dessvärre rätt mycket som tyder på att planet är nedskjutet och då sannolikt av separatisterna.

Hur säkert är det att planet är nedskjutet?

– Det vet vi inte säkert, men vi kan konstatera att separatisterna tidigare har skrutit om att de har skjutit ner andra flygplan i samma område och ett sådant flygplan störtar inte bara av sig själv på detta sätt. Det är i det närmaste otänkbart. Dessvärre tyder nog det mesta på att det är separatisterna som skjutit ner planet med avancerade vapen de har fått från Ryssland.

Allvarliga konsekvenser

Om planet faktiskt har blivit nedskjutet av separatister innebär det allvarliga konsekvenser fortsätter han.

– Om detta är fallet så har det allvarlig påverkan. Då har ju separatisterna utvecklat ett hot mot internationell fred och säkerhet och har begått ett mycket allvarligt brott de på ett eller annat sätt måste ställas till svars för.

Sökarljuset mot Ryssland

Av allt att döma kommer de vapen som antagligen använts för att skjuta ner planet  från Ryssland menar Bildt.

– Detta kommer att sätta sökarljuset mot de som har försett dem med de här avancerade vapnen och sökarljuset kommer säkerligen vändas mot Ryssland. Vi vet att de har försett dem med avancerade vapen de senaste veckorna. Exakt vilka och hur är svårt att säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet