Foto: Scanpix.

Bildt: Påverkar inte relationen med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tror inte att avslöjandet om FRA:s omfattande samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten kommer att få några effekter för de rysk-svenska relationerna.

Utrikesminister Carl Bildt tar lätt på de uppgifter som i dag kommit fram om att USA beskriver svenska FRA som en nyckelspelare i sitt underrättelsearbete.  SVT träffade honom i Kiev i Ukraina, där han deltar i ett ministermöte inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

– Jag kan inte kommentera uppgifterna om spionage, säger han till SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten.

Hur påverkar det våra relationer med Ryssland?

– Inte alls. Jag tror inte ens de har noterat detta.

Inga officiella kommentarer

Aleksander Tasjedko,  pressrådet på ryska ambassaden i Stockholm, säger dock att myndigheterna följer ärendet noga. Men det finns ingen officiell kommentar än.

– Låt oss vänta och se. Vi vill gärna se hela tv-programmet först för att se vad det handlar om exakt. Men stämmer det som rapporterats under morgonen så reser det ju allvarliga frågor, säger Tasjedko till TT.

Den engelskspråkiga tv-kanalen Russia Today har toppat sin sajt med avslöjandet under hela torsdagen. Nyheten har också kommenterats  i ryska sociala medier och bland ryskspråkiga Twitteranvändare. De flesta av dessa hänvisar till den engelskspråkiga Stockholmsbaserade webbtidningen The Local.

Slår tillbaka med satir

Sven Hirdman, fd ambassadör i Moskva, säger att Sveriges signalspaning är  ”gammal skåpmat” för de ryska myndigheterna. Han tror inte att några skarpa ryska uttalanden är att vänta – men däremot satirprogram.

–Svenska regeringen har vid ett antal tillfällen kritiserat den ryska regeringen, till exempel om Ukraina och Rysslands lagar mot homosexuella. Vid de flesta tillfällen har Ryssland svarat med grova satiriska program.  Jag kan tänka mig att det blir några ironiska slängar i medierna om spionhistoria och Sveriges påstådda neutralitet, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet