Omvärlden varnar Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) menar att Ryssland ligger bakom den senaste tidens händelseutveckling i östra Ukraina. Även USA, Nato och EU pekar ut Ryssland som inblandade och upppmanar landet att dra tillbaka sina trupper från gränsen.

Utrikesminister Carl Bildt (M), som befinner sig på resa i Odessa i södra Ukraina beskriver det som sker i de östra delarna av landet som ett ”välorganiserat och välbeväpnat försök” att ta makten över så stor del av området som möjligt.

–Det hade inte kunnat ske utan Ryssland, säger Bildt på telefon till TT.

Enligt Bildt kan ett av målen vara att förhindra presidentvalet den 25 maj.

–De är inte intresserade av att det demokratiskt väljs en ny ukrainsk president.

Du talar om ”de”, menar du prorysk milis eller Moskva?

–Skillnaden är inte så betydande, de säger ju i stort sett samma sak. Budskapen förefaller vara desamma.

Oro i EU

EU:s utrikesminister Catherine Ashton skriver i ett uttalande att hon är djupt oroad över utvecklingen i östra Ukraina. Hon poängterar att OSSE har en viktig roll att bevaka vad som händer och förhindra att konflikterna förvärras. Ashton betonade EU:s starka stöd för Ukrainas enhet, suveränitet och territoriella integritet. Ashton pekar också ut Ryssland som inblandade i utvecklingen när hon uppmanar landet att dra tillbaka sina trupper från gränsen och ”upphöra med ytterligare åtgärder som syftar till att destabilisera Ukraina.” Ashton uppmanar regeringen i Kiev att arbeta för minska spänningarna och genomföra ett fritt och rättvist presidentval i maj.

USA hotar med skärpta sanktioner

USA säger sig vara reda att skärpa sanktioner mot Ryssland, om den senaste tidens utveckling i Ukraina fortsätter. Det meddelade USA:s FN-ambassadör Samantha Power. I en tv-intervju sa Powers att händelserna i Ukraina ”bar tydliga tecken på att Moskva är inblandade.”

–Jag tycker att vi har sett att sanktioner kan ha effekt och om utvecklingen fortsätter så kommer vi skärpa sankationerna, sa Power.

Nato varnar Ryssland

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen betecknar läget i östra Ukraina som en ”orkestrerad kampanj av våld av proryska separatister, som söker en destabilisering av Ukraina som självständig stat”. Uttalandet ligger på Natos hemsida och är direkt riktat till Ryssland.  Nato betecknar läget i östra Ukraina med män som har ryska specialvapen och identiska uniformer utan beteckningar – som tidigare användes av ryska trupper på Krimhalvön – som en ”allvarlig utveckling.”

Uttalandet ligger på Natos hemsida och i en direkt uppmaning till Ryssland varnar Fogh Rasmussen för att fortsatt rysk intervention i Ukraina enbart kommer att ”fördjupa Rysslands isolering”.

I natt ska FN:s säkerhetsråd på Rysslands uppmaning träffas för att diskuterar krisen i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet