– Omedelbart blir snarare effekten att man ser vilket elände britterna hamnat i. Jag tror det snarare blir den omedelbara motsatta effekten. Vilken effekt det har om fem år beror ju på hur vi utvecklar den Europeiska unionen, säger Bildt till TT i samband med en paneldebatt i Almedalsveckan i Visby.
Han säger att Storbritannien nu måste skaka fram en premiärminister som inför utträdesförhandlingarna måste definiera vad landet vill i sin fortsatta relation till EU.
– Det kommer att bli mycket, mycket besvärligt för dem att definiera, säger Bildt.
Tungt slag
Han anser att Bryssel bör gå fram med lugn och utan hård hand i dialogen med britterna. För svensk del handlar det nu om att i större utsträckning hitta nya allierade och koalitioner i unionen, menar Bildt.
Samtidigt pekar han på att det brittiska utträdet är ett tungt slag mot EU.
– Det är klart att det är besvärligt när det är ett stort land som lämnar. Det försvagar unionen. Det försvagar våra gemensamma krafter.
Också Radek Sikorski, tidigare utrikesminister och försvarsminister i Polen, deltog i paneldebatten, som anordnats av Dagens Nyheter.
Ringa Merkel
Han anser också att det är London som är den största förloraren på utträdet:
– Britterna kommer nu att finnas utanför. De blir mindre viktiga, säger han.
Toomas Ilves, Estlands president, var inne på samma spår. Slutsatsen efter brexit är att det inte är till London utan snarare till Berlin de viktiga politiska samtalen går framöver, enligt Ilves.
– Det finns en person att ringa i Europa i dag, efter brexit – och det är Angela Merkel.