Bill och Melinda Gates under ett event 2018. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Bill och Melinda Gates skiljer sig – efter 27 år

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft-grundaren Bill Gates och hustrun Melinda Gates har bestämt sig för att skiljas efter 27 års äktenskap.

”Vi tror inte längre att vi kan växa som par”, skriver Bill Gates på Twitter.

Bill Gates, som listas som en av världens rikaste personer, grundade datorföretaget Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. Det var också på Microsoft han träffade sin blivande fru, Melinda Gates. Hon arbetade som marknadschef.

1994 gifte de sig på Hawaii.

”Tror inte vi kan växa som par”

På måndagskvällen skriver Bill Gates på Twitter att de har bestämt sig för att skiljas.

”Efter att ha arbetat länge på vårt äktenskap, har vi bestämt oss för att skilja oss. De senaste 27 åren har vi uppfostrat tre fantastiska barn och byggt en global stiftelse, för att möjliggöra att alla människor ska kunna leva ett hälsosamt och produktivt liv. Vi fortsätter att dela den tron och det målet och vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans. Men vi tror inte längre att vi kan växa som par”.

Oklart hur pengarna ska fördelas

Det är inte känt hur de kommer att dela upp de finansiella tillgångarna. Gates var vd i Microsoft till år 2000 och ordförande i styrelsen till 2014.

Förra året lämnade Bill Gates styrelsen, för att ägna sig mer åt välgörenhet. Men han äger fortfarande 1,37 procent av företagets aktier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.