USA kommer inte att införa ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland just nu, uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: AFP arkivbild

Blinken: Inga sanktioner mot Ryssland nu

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken avvisade på söndagen tanken att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland just nu. Det skulle försämra västs förmåga att avskräcka rysk aggression mot Ukraina, säger han i en intervju med CNN

Västliga länder fruktar en stor rysk invasion av Ukraina i närtid. Därför har USA:s regering hotat med att vidta sanktioner som kan få kraftiga ekonomiska konsekvenser för Ryssland.

Nu säger utrikesminister Antony Blinken att det vore fel att införa sanktioner just nu.

Kriget i Ukraina

– När det gäller sanktioner, så är avsikten med sådana sanktioner att avskräcka rysk aggression. Om de införs nu skulle de förlora sin avskräckande effekt, säger han i en intervju i CNN.

Blinken tillade att om ytterligare rysk militär rycker in i Ukraina kommer det att få ”massiva konsekvenser” utan att förtydliga vad han avser.

Han upprepade budskapet i CBS News på söndagen. Blinken sade att USA har en stark koalition med länder i väst och att de har planerat ”många åtgärder”.

– Nu är valet Putins, sade Blinken.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare sagt att väst bör införa sanktioner före en potentiell större rysk invasion av Ukraina – inte efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet