Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s utrikesminister kommenterade under torsdagen en möjlig svensk Nato-ansökan. Foto: TT/AP

Blinken: Starkt stöd från USA vid svensk Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland kan räkna med ett starkt stöd från USA om de båda länderna ansöker om Natomedlemskap.

Det sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Under ett möte i representanthusets utrikesutskott framhöll Blinken att USA stöder ett svensk-finskt medlemskap i militäralliansen, rapporterar The Washington Post.

– Det är så klart upp till dem att fatta det beslutet, men om det är vad de bestämmer så kommer vi att stödja det.

På frågan om utrikesministern kan ge några detaljer om en tidsplan svarade Blinken att de båda länderna aktivt överväger en ansökan.

– Som ni vet hålls det snart ett Natotoppmöte. Jag förväntar mig att vi kommer höra mer om detta då.

USA har länge varit tydligt med att landet förespråkar en ”open-door policy” som innebär att alla länder tillåts att ansöka om medlemskap i Nato, men för att ett land ska kunna ansluta till alliansen krävs det enhällighet bland samtliga 30 medlemsländer.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina, har frågan om Natomedlemskap blossat upp i både Finland och Sverige. På fredagen besöker utrikesminister Ann Linde (S) Helsingfors för överläggningar med Finlands dito Pekka Haavisto om det säkerhetspolitiska läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.