Bloomberg i skottlinjen vid demokratdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Sent på onsdagskvällen amerikansk tid inleddes ytterligare en debatt mellan demokratiska presidentaspiranter inför partiets nomineringsmöten i Nevada på lördag. För första gången deltog den tidigare New York-borgmästaren, tillika miljardären, Mike Bloomberg med på scenen. Och direkt handlade, som väntat, mycket om attacker på honom.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren i inledningen av debatten som hålls inför Demokraternas nomineringsmöten i Nevada på lördag.

För första gången deltog den tidigare New York-borgmästaren, tillika miljardären, Mike Bloomberg.

Demokraternas primärval

På scenen i Las Vegas hade han sällskap av Vermontsenatorn Bernie Sanders, den förre South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg, exvicepresidenten Joe Biden, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Sanders tog upp ”stop and frisk”

Och direkt handlade, som väntat, mycket om attacker på just Bloomberg.

Det började med att Vermontsenatorn Bernie Sanders drog upp det så kallade ”stop and frisk”-förfarandet under Bloombergs tid som New York-borgmästare, vilket tillät polisen att stoppa personer och genomsöka dem på väldigt vaga grunder.

– Jag ska berätta vem det är vi tävlar mot – en miljardär som kallar kvinnor för tjocka fruntimmer och lesbianer med hästansikten. Nej, jag talar inte om Donald Trump, jag pratar om borgmästare Bloomberg, sade Elizabeth Warren.

Bloomberg höll låg profil

Bloomberg höll, också väntat, ganska låg profil jämfört med sina mer hetsiga meddebattanter och framhöll sin roll som problemlösare, administrativ New York-boss och filantrop.

– Jag är en filantrop som inte har ärvt mina pengar, utan har tjänat mina pengar. Jag spenderar de pengarna för att bli av med Donald Trump – den värsta presidenten som vi någonsin har haft. Och om jag kan få det gjort, så kommer det att vara ett bra bidrag till Amerika och mina barn, sade Bloomberg.

Hetsigare än tidigare

– Jag tror inte att det finns någon chans att senatorn (Bernie Sanders) slår Donald Trump, sade Bloomberg.

Om Sanders, som det för tillfället går bra för, blir Demokraternas presidentkandidat så kommer ”vi att ha Donald Trump i ytterligare fyra år”, fortsatte Bloomberg.

Det hettade till mer än under tidigare debatter och Pete Buttigieg attackerade både Sanders och Bloomberg.

– Vi borde inte behöva välja mellan en kandidat som vill bränna ner det här partiet (Sanders) och en som vill köpa det (Bloomberg). Vi kan bättre än så, sade Buttigieg.

– Låt oss plocka fram någon som faktiskt är demokrat, fortsatte han.

Bernie Sanders har under en stor del av sitt politiska liv varit oberoende och Mike Bloomberg har tidigare varit republikan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet