Bokstaven som blivit en symbol för Putins anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Ryssar använder ”Z” för att visa sitt stöd för landets invasion av Ukraina – men vad betyder det och varför ser man den på t-shirts, bilrutor och reklamskyltar?

Under de senaste veckorna har bokstaven ”Z” gått från en militär markering till en symbol för stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Redan innan kriget inleddes kunde man se den på ryska stridsfordon i Ukraina.

Vissa menar att bokstaven från början är ett sätt att urskilja olika förband i den ryska armén, och från ukrainska trupper. Andra säger att den står för ”za pobedy” (för seger).

Kriget i Ukraina

– Z har blivit en del av det ryska informationskriget och propagandan. På bara två veckor har den blivit en viktig central symbol för den ryska extremhögern, säger Hugo von Essen som är analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

”Finns skäl att misstänka att det är orkestrerat från början”

”Z” finns inte i det ryska kyrilliska alfabetet, och innebörden av bokstaven har ännu inte bekräftats. Trots det sprids den både i och utanför Ryssland för tillfället. Bokstaven har visats upp av bland annat en rysk gymnast, serbiska pro-ryska demonstranter och den har också visats på reklamskyltar.

En reklamskylt i Sankt Petersburg visar bokstaven Z tillsammans med budskapet ”Vi lämnar inte våra egna”. Foto: TT/AP

Det är dock svårt att bedöma om rörelsen kring bokstaven är orkestrerad, eller om det skedde slumpvis.

– Det finns absolut skäl att misstänka att det här är planerat redan från början, som en strategi i informationskriget helt enkelt. Inte minst eftersom inte ens militära experter kommer någon jättevettig anledning till att pansarvagnarna skulle ha märket från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet