Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik Foto: TT

Bondevik fastnade i passkontroll i USA

Uppdaterad
Publicerad

En iransk stämpel i passet ställde till det i passkontrollen för Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik i USA.

Bondevik anlände till huvudstaden Washington i onsdags för att delta i ett kristet möte med bland annat president Donald Trump. På flygplatsen blev han fast i gränskontrollen, skriver TV 2.

– Det gick en timme. De började med att fråga varför jag hade varit i Iran och vad jag skulle göra i USA. Det borde ju inte vara någon grund till att frukta en tidigare statsminister som har varit på officiellt besök i landet flera gånger, säger han till tv-kanalen.

Trump införde nyligen ett tillfälligt inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder, bland dem Iran.

Bondevik säger att han inte hade några problem förra året då han besökta USA med samma diplomatpass och samma stämpel.

– Det verkar som att när namnet på ett visst land kommer upp så har de taggarna utåt. Det blir en onödig misstänksamhet. Jag tycker att det är ganska provocerande, säger Bondevik, som till slut ändå släpptes in i landet.

Med på den årliga bönefrukosten i Washington DC var även ett tiotal kristna ledare och politiker från Sverige, enligt tidningen Dagen, bland dem EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.