Hans Wallmark och Allan Widman är överens. Foto: Jonas Ekströmer/Pontus Lundahl

Borgerliga partier vill se svensk insats i Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslagtogs den svenskägda tankern Stena Impero, som seglade under brittisk flagg, av Iran.
UD säger att Sverige inte fått en officiell förfrågan från Storbritannien om att hjälpa till, och att Sverige inte erbjudit sitt intresse.
– Även om man inte har fått förfrågan så är det hög tid för Sverige att erbjuda sitt deltagande, säger Allan Widman (L), riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson.

Det var i fredags som fartyget Stena Impero beslagtogs i Hormuzsundet, en passage mellan Persiska viken och Omanbukten. Fartyget hade en besättning på 23 personer, men ingen i besättningen kommer från Sverige.

Europeisk skyddsinsats

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt gick snabbt ut och meddelade att han avsåg sätta ihop ett europeiskt sjöfartsskydduppdrag i Hormuzsundet för att skydda fartyg och dess besättningar. Ett förslag som får stöd av flera borgerliga partier.

– Det är ett svenskt fartyg som är de drabbade, självklart ska Sverige vara ett av de länder som hjälper till. Det kommer besked från Danmark och Nederländerna ställer upp och vill hjälpa till i skyddsinsatsen. Sverige bör också bidra, säger Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talespersonen för Kristdemokraterna. 

Även Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark vill att Sverige erbjuder sitt stöd.

– I vårt fall, sedan Storbritannien markerat detta via sin utrikesminister Jeremy Hunt i måndags, borde vi ha börjat inventera vad vi skulle kunna bidra med civilt, politiskt, diplomatiskt och militärt. Detta för att om en förfrågan kommer ska vi kunna redogöra för vad vi kan bidra med, säger han.

Dialog med Iran och Storbritannien

Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare menar att det förs en nära dialog med Storbritannien, Iran och rederiet Stena Bulk men att man inte i nuläget kan kommentera vad som sagts i samtalen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer