Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av kandidaterna som det snackas om att ta över efter Boris Johnson är den tidigare finansministern Rishi Sunak – Men vem är han?

Boris Johnson drar sig ur kampen om partiledarposten

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson kommer inte att försöka bli premiärminister igen. Allt talar nu för att Rishi Sunak blir vald att leda Torypartiet och därmed blir premiärminister.

Boris Johnson säger att han hade tillräckligt stöd bland partiets parlamentsledamöter för att söka nomineringen, men att han har kommit fram till att ”det inte är rätt sak att göra” och att ”det inte går att styra på ett effektivt sätt om inte partiet är enat i parlamentet”.

Krävs stöd av 100 ledamöter

Sky News rapporterar att 59 konservativa ledamöter offentligt uttalat sitt stöd för Johnson, själv säger han att 102 ledamöter uttalat sitt stöd för honom. För att ge sig in i kampen om partiledarrollen krävs stöd av minst 100 ledamöter.

– Min bedömning är att Boris Johnson hade ställt om han trodde att han hade kunnat vinna, men han bedömde att det inte gick, säger James Savage, chefredaktör för tidningen The Local.

Sunak trolig ledare

Enligt BBC har Rishi Sunak, som tidigare varit finansminister, säkrat stöd från 147 ledamöter. Han är 42 år och parlamentsledamot sedan 2015.

– Rishi Sunak har ett väldigt stort övertag och jag skulle tro att det är i princip klart att han blir ny premiärminister, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

– Nu kommer Torypartiet ena sig bakom Rishi Sunak, säger James Savage.

Sunak hyllar Johnson

På Twitter skriver Sunak så här om Johnson:

”Han ledde vårt land genom några av de svåraste utmaningarna vi någonsin stått inför och tog sig sedan an Putin och hans barbariska krig i Ukraina”.

Även Penny Mordaunt, tidigare försvarsminister, ställer upp för nominering. Hon har däremot bara stöd från 24 ledamöter, enligt BBC.

Fakta: Så utser Tories en ny partiledare

En parlamentsledamot inom Konservativa partiet (Tories) som har stöd av minst 100 parlamentsledamöter kan ge sig in i striden om att bli nästa partiledare. Det finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, vilket innebär att högst tre personer kan bli aktuella.

De har till på måndag klockan 15 svensk tid på sig att säkra stödet. Om bara en kandidat har tillräckligt med stöd väljs den redan under måndagen.

Om tre personer får minst 100 ledamöters stöd kommer ledamöterna att hålla en hemlig omröstning mellan klockan 16.30 och 18.30 svensk tid. Resultatet kommer att meddelas klockan 19. Den kandidat som får minst stöd åker ut. Om det behövs, hålls fler omröstningar till dess att det finns bara två kandidater kvar.

När det finns två kandidater håller parlamentsledamöterna ett slags rådgivande omröstning. Efter det öppnar omröstningen bland partiets 172 000 medlemmar. Denna sker online och avslutas klockan 12 svensk tid på fredag den 28 oktober.

Den som fått mest stöd av medlemmarna blir nästa partiledare och får gå till kung Charles för att formellt utses till Storbritanniens premiärminister. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.