Boris Johnsons löfte efter skandalen: ”Han kan ha köpt sig tid”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson är hårt pressad efter skandalen som fått namnet ”Partygate”. Men genom löftet att en fullständig rapport ska publiceras när polisutredningen är klar kan Johnson ha köpt sig tid, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

– Det är många i partiet som avvaktar polisutredningen, säger hon i Morgonstudion.

Efter en tuff måndagseftermiddag i parlamentet hade Boris Johnson på kvällen ett möte med den konservativa partigruppen, och fick på nytt många frågor. 

– På mötet fick han lova att Sue Grays rapport kommer att publiceras i sin helhet när polisutredningen är klar. Tidigare på dagen vägrade han att lova det, men han blev tvungen att göra det eftersom det var stor press på honom, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Morgonstudion. 

– Det verkar som att han kan ha köpt sig lite tid, för det är många i partiet som avvaktar polisutredningen. En del menar också att det är fel tid att väcka misstroende mot honom just nu, under pågående Ukrainakris.

På tisdagen verkade justitieminister Dominic Raab dock backa från Johnsons löften och i en intervju med LBC sade Raab att det är oklart om en fullständig rapport kommer att presenteras.

Ska ha samtal med Putin

Boris Johnson reser på tisdagen till Ukraina för samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Johnsons planerade telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på måndagen ställdes in. Det kommer i stället att ske på onsdag eftermiddag, enligt Reuters som hänvisar till en talesperson för Johnson.

Labours partiledare Keir Starmer säger till BBC att Boris Johnson nu inte hinner med viktiga frågor för det brittiska folket eftersom han är alltför upptagen med att rädda sitt eget jobb.

– Många oroas över frågor som höga elräkningar som skjuter i höjden, men premiärministern lägger all sin tid på att rädda sitt eget skinn, säger Keir Starmer.

Polisen har fått 300 bilder

Samtidigt fortsätter polisutredningen på hemmaplan. Det kan ta månader innan den blir klar – polisen har ett omfattande material att gå igenom. Polisen har bekräftat att man har fått tillgång till mer än 500 sidor dokument och 300 bilder som en del av utredningen. BBC och flera andra medier rapporterar att polisen kommer att höra personer som ”potentiellt har brutit mot reglerna”. Det är totalt tolv fester som utreds, bland annat en fest som ska ha ägt rum hemma hos Boris Johnson i november 2020.

– Han har stått i parlamentet och sagt att ingenting hände, så här börjar det bli jobbigt för honom, säger Anna-Maja Persson.

Hör Anna-Maja Persson om polisutredningen mot Boris Johnson i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.