Bradley Manning Foto: Scanpix

Bradley Manning försvarar sig

Uppdaterad
Publicerad

Bradely Manning, soldaten som läckte hemliga dokument till Wikileaks, förklarade sig i dag inför rätten.

En offentlig debatt om krigen och amerikansk utrikespolitik. Det var vad Bradley Manning, anklagad för att ha läckt hemlig information till Wikileaks, ville uppnå.

Förberedelserna fortsätter inför rättegången mot soldaten Manning, som ska inledas den 3 juni. Den åtalade Manning höll själv ett försvarstal i militärtribunalen i Fort Meade i Maryland på torsdagen. Inför rätten sade han att han läckte material och anteckningar om händelser för att skapa en ”offentlig debatt” om krigen i Irak och Afghanistan.

Wikileaks

– För mig representerade dessa den underliggande verkligheten i konflikternas Irak och Afghanistan.

Tidigare under dagen informerade Mannings advokat rätten om att Manning erkänner sig skyldig till ett antal av de mindre allvarliga brotten på den 22 punkter långa åtalslistan.

Han medger exempelvis att han har missbrukat hemligstämplad information. Däremot nekar han till den allvarligaste anklagelsen – nämligen att han skulle ha hjälpt fienden.

Den 25-årige Manning misstänks ha läckt en stor mängd hemligstämplade dokument till Julian Assange avslöjarsajt Wikileaks, och har suttit häktad sedan maj 2010. Fallet rör en av de mest omfattande läckorna som en amerikansk regering drabbats av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet