Flera stora bränder härjar i Kalifornien. Foto: Noah Berger/AP/TT

Brandkaos i Kalifornien: ”Orten brinner ned”

Uppdaterad
Publicerad

Tre stora bränder rasar i amerikanska Kalifornien. Den så kallade Creekbranden är fortfarande helt utom kontroll.

– Vårt samhälle håller på att brinna ned, säger Chris Donnelly, brandchef vid Huntington Lake.

Creekbranden i centrala Kalifornien, nordöst om Fresno, har hittills slukat 32 000 hektar. I området ligger samhället Huntington Lake, med några hundra bostäder, främst sommarhus.

Chris Donnelly är brandchef för samhällets frivilligbrandkår.

– Branden är väldigt svår. Vi är på östra fronten, säger han.

Många spotbränder

Han och hans frivilligbrandmän har bekämpat lågorna under helgen.

– De har kämpat heroiskt, och vi trodde att vi hade klarat det. Men i dag (måndag) har det varit en dålig dag. Vi har mycket spotbränder, och branden är så stor, och det finns inte tillräckligt med resurser tillgängliga, säger han.

Alla de omkring 650 boenden har evakuerats från Huntington Lake och närliggande samhällen, och enligt Donnelly är det svårt att veta om några av husen står kvar. Även frivilligbrandmännen har kallats tillbaka.

TT: Har du varit med om något liknande?

– Nej, och för att ge en bild så bildades det ett moln som steg minst 15 000 meter till stratosfären, där det bildades ett åskväder med många blixtnedslag. Det var helt svart över sjön. Lågorna som folk bekämpade var 18 meter höga. Det gör en ödmjuk, säger Chris Donnelly.

Branden rasar helt bortom kontroll och fortsätter enligt delstatens brandmyndighet Calfire att växa till följd av blåsigt väder och höga temperaturer. I skogen är många av träd döda till följd av barkborrsangrepp, vilket gör att det finns gott om lättantändligt bränsle.

Firande orsakade brand

I San Bernardino, sydost om Los Angeles, rasar en brand som orsakats av en pyroteknisk rökanordning som användes vid ett kalas för att avslöja ett ofött barns kön, enligt brandmyndigheten.

Öster om San Diego i södra Kalifornien brinner det i ett skogsområde, där närmare 400 brandmän bekämpar en brand på 4 000 hektar.

På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego till följd av bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.