Bränderna i Kalifornien fortsätter. De två största bränderna som nu rasar är den andra, respektive den tredje, största i delstatens historia. Foto: Noah Berger/AP/TT

Flera döda och tusentals hem förstörda i bränderna

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga skogsbränderna fortsätter att rasa i Kalifornien.

Två av bränderna har växt i storlek och är nu den andra, respektive den tredje, största skogsbranden i delstatens historia.

Rekordhöga temperaturer, torrt klimat, och kraftiga blixtstormar har orsakat en mängd bränder i Kalifornien under den senaste tiden.

Över 14 000 brandmän arbetar nu med att bekämpa bränderna, rapporterar Reuters. I nuläget gynnas de av att vindarna avtagit något och att luftfuktigheten har ökat.

Klimatkrisen

– Vädret har verkligen samarbetat med oss, säger Mark Brunton vid brandskyddsmyndigheten Cal Fire, enligt Reuters.

”Vad som helst kan hända”

Fyra personer saknas och minst sju personer har dött. Tusentals hem har förstörts i bränderna.

Röken från bränderna har dessutom lett till att luften är ohälsosam att andas in i delar av norra Kalifornien.

De två största bränderna i delstaten är nu den andra, respektive den tredje, största branden i delstatens historia. 136 000 personer berörs av evakueringsordrar. Ett stort antal djur har också evakuerats i olika delar av Kalifornien.

– Om starka vindar kommer in från oväntade håll kan vad som helst hända, säger en bonde som evakuerat 200 getter i orten Guerneville, till Reuters.

Högsta varningen för brandrisk

Flera tidigare evakueringsordrar i områden i norra Kalifornien har också börjat lyftas, vilket har inneburit att en del människor kunnat återvända till sina hem.

Samtidigt gäller fortfarande den högsta varningen för brandrisk, röd flagg, i olika områden i norra Kalifornien, Nevada, Montana och Oregon, rapporterar CNN.

Sedan mitten av augusti har över 650 bränder brutit ut i Kalifornien. Bränderna har spridit sig över ett område som motsvarar sex gånger staden New Yorks storlek. Kalifornien har flera år av svåra brandsäsonger bakom sig och bara under de senaste tre åren har delstaten drabbats av de fem största bränderna i delstatens historia.

Vädret i Kalifornien forsätter att vara varmt och torrt under de kommande dagarna, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

– I och med det varma vädret kan det bildas åskskurar lokalt. Det kan starta nya bränder då blixten slår ner, spridningen av bränderna kan också förvärras i och med att det börjar blåsa upp väldigt mycket i samband med sådana här skurar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet