Foto: TT

Brandlarm gick på Egyptair-planet före kraschen

Publicerad

Strax före att Egyptairplanet kraschade i Medelhavet utlöstes brandlarmen ombord på planet, enligt flygdata som CNN har tagit del av. Franska utredare bekräftar att flera signaler som indikerade att det fanns rök på planet skickades ut innan planet försvann.

Brandlarm ska ha aktiverats ombord på det förolyckade Egyptair-planet bara minuter före kraschen i Medelhavet under natten mot torsdag. Det uppger CNN med hänvisning till flygdata som de har tagit del av genom en egyptisk källa.

Rökdetektorerna ska enligt CNN ha utlösts vid nästan exakt samma tidpunkt som planet försvann från radarn.

Datan är hämtat från systemet ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), som används för att plan i luften ska kunna kommunicera med personal på marken.

För tidigt att dra slutsatser

Datan innebär inte nödvändigtvis att det brunnit ombord på planet, men enligt BBC News registrerades rök på en toalett samt i det elektriska systemet några minuter innan planet försvann från radarn.

Frankrikes flygsäkerhetsmyndighet BEA bekräftar uppgifterna för nyhetsbyrån AFP. Men en talesperson för BEA säger att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om vad som orsakat olyckan.

”Brandens orsak nyckeln”

Den brittiske flygsäkerhetsexperten David Learmount menar att spekulationerna kring flygplanets öde kokar ner till en sak.

– Frågan vi nu har att ta ställning till är: Var det ett vanligt elektriskt fel som orsakade detta, eller en kortslutning som startade en brand, eller var branden anlagd genom en liten explosion eller med en tändanordning? säger han enligt The Guardian, och tillägger:

– Det kan fortfarande handla om terrorism, men det ser ut som om flygplanet blev okontrollerbart eftersom instrumenten bokstavligen brann upp.

Olja och vrakdelar kan ha hittats

Under fredagen kom också uppgifter om att vrakdelar från det försvunna planet, samt kvarlevor från passagerare, ska ha hittats i Medelhavet. knappa 30 mil norr om den nordegyptiska kuststaden Alexandria.

Den europeiska rymdstyrelsen ESA meddelade också att de har upptäckt vad som liknar en oljefläck på havsytan, omkring 40 kilometer från flygplanets senast kända position.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet