Foto: TT

Bankerna största förlorarna i börsfallet

Uppdaterad
Publicerad

De svenska storbankerna är måndagens förlorare efter att Stockholmsbörsen rasade med 6 procent direkt när den öppnade. Under eftermiddagen störtsjönk den sedan ända ned till 7,75 procent och gör dagen till en av historiens värsta.

Det har varit dramatiskt på börserna världen över till följd av oron för ett brittiskt EU-utträde efter fredagens folkomröstning i Storbritannien.  Vid lunchtid hade nedgången på Stockholmsbörsen dämpats till cirka 5 procent. Men när den stängde vid 17:30 hade den sjunkit med 7,75 procent.

Stockholmsbörsens fall i dag är värre än någon av dagarna under finanskrisen 2008.

Brittisk EU-omröstning

– Vi firade midsommar i fredags så det blev en fördröjning av chocken efter folkomröstningen i Storbritannien. Man försöker utvärdera vad som kommer att ske men allt är osäkert just nu. Då söker sig många bort från det som känns som otrygga aktier och söker sig till det som är tryggt, som till exempel guld, säger Johanna Cervenka som är SVT Nyheters ekonomikommentator.

Senast Stockholmsbörsen föll mer än 7 procent var den 6 oktober 2008 då den sjönk till minus 7,12 procent. Den 11 september 2001 föll Stockholmsbörsen med minus 7,75 procent efter terrorattackerna mot World Trade Center. En av Stockholmsbörsens värsta ras skedde den 29 oktober 1987, under finanskrisen, då den sjönk med 9,16 procent.

Svenska banker drabbas hårt

De svenska bankerna har drabbats hårt av oroligheterna. Under eftermiddagen föll Nordea med cirka 7 procent, Swedbank med cirka 9 procent och SEB med över 11 procent. Handelsbanken, med stor exponering mot Storbritannien har rasat mest med omkring 10 procent. Enligt Reuters är det här Handelsbankens värsta dag på börsen sedan 1993.

– Banker påverkas ofta mest vid finansiell oro. Men just Handelsbanken har kontor i Storbritannien och påverkas därför extra mycket av de här oroligheterna, säger Johanna Cervenka.

Slår hårt mot svenska företag

Nedgången var bred, med samtliga aktier i OMXS30-index på minus. Storbolagsindexet OMXS30 har backat med cirka 6,7 procent. Det är många aktier som inte varit så låga sedan finanskrisen 2008.

Även H&M och Volvo går nedåt, de faller med över 7 procent respektive cirka 14 procent. En annan svensk aktie med stor del av omsättningen i Storbritannien är byggkoncernen Skanska, vars aktie rasar med cirka 10 procent. Köksinredningsföretaget Nobia, med nästan hälften av omsättningen i Storbritannien, rasar med över 20 procent. Den svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca klarar sig bättre, med en nedgång på cirka 0,5 procent.

”Kommer vara oroligt ett tag framöver”

I fredagens turbulens rasade Frankfurtbörsen med nästan 7 procent och Parisbörsen med 8 procent. Londonbörsen föll med drygt 3 procent.

Under måndagsmorgonen såg Londonbörsen, Frankfurtbörsemellan 2 och 4 procent. USA-börserna var lite mer stabila. NASDAQ och DJIA började på cirka minus 1 procent och sjönk sedan ytterligare till omkring 2 procent.

– Det kommer att vara oroligt ett tag framöver tills man vet hur det kommer att bli med Storbritanniens utträde ur EU. De kommer att gå upp och ned på börserna men vi vet inte vad som kommer att bli de långsiktiga ekonomiska förändringarna, säger SVT Nyheters ekonomikommentator Johanna Cervenka.

– Det man kan säga är att företag som drabbas av det här kommer att avvakta med att göra investeringar, fortsätter hon.

Kronan har tagit stryk

Även på valutamarknaden blev det stökigt efter folkomröstningen, med kursras för pundet på uppåt 10 procent mot både dollarn och euron. Mot kronan rasade pundet efter i fredags till cirka 11:40 kronor, den lägsta växelkursen sedan hösten 2014. Det kan jämföras med årshögsta på 12:61 kronor i början av året. Nu ligger den på 12:15.

Samtidigt har kronan också tagit stryk mot både dollarn och euron i chockvågen efter folkomröstningen. En dollar kostar nu 8:22 kronor, medan en euro går på 9:32 kronor på valutamarknaden.

Korta svenska marknadsräntor har tryckts ned mot rekordlåga nivåer, med en tvåårsränta på –0,63 procent.

Fakta

Största svenska börsfallen någonsin

29 oktober 1987

Redan innan den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, höjde räntan för första gången på tre år fanns det en oro kring en försvagad amerikansk dollar, ett ökat handelsunderskott och stigande inflation. När räntan höjdes föll börsen 9,2 %. Runt årsskiftet var krisen över och fick inga bestående effekter, skriver Affärsvärlden.

11 september 2001

Terroristattackerna i USA den 11 september 2011 fick börserna att stänga under en hel vecka. Den främsta obligationshandlaren, Cantor Fitzgerald, hade sitt kontor i ett av World Trade Center-tornen som attackerades. Börserna föll 7,8 %.

20 oktober 1987

7,8 % föll börsen efter den ”svarta måndagen” den 19 oktober. Fallet var då den näst största i historien, efter fallet 1914. Nio dagar senare inträffade ett ännu större fall, men krisen fick inga långvariga effekter.

16 oktober 1989

Börsen återhämtade sig väl efter den stora kraschen 1987, men i oktober 1989 föll den plötsligt med 7,5 %. Det dröjde dock inte länge förrän den var återställd.

6 oktober 2008

Den 6 oktober 2008 var den första av flera skakiga börsdagar den månaden. Då inträffade det största fallet sedan 11 september. Börsen föll 7,1 % efter Lehman Brothers konkurs. 2008 började också den största ekonomiska krisen sedan 1929

8 oktober 2008

Bara två dagar efter ett allvarligt börsfall, föll börsen på nytt. Denna gång med 6,7 %. Ytterligare två dagar senare föll den med 5,7 %.

19 augusti 1991

Stockholmsbörsen föll 6,3 % efter att militären i Sovjetunionen gjorde ett kuppförsök mot presidenten Michail Gorbatjov.

18 augusti 2011

2011 inträffade det värsta raset sedan den ekonomiska krisen startade 2008. EU:s skulder och USA:s ekonomiska problem och inflation tros ha legat bakom. Börsen föll 6,2 %.

6 november 2008

Tisdagen innan det amerikanska presidentvalet ökade börserna mer än de någonsin tidigare gjort en dag innan ett amerikanskt val, men dagen efter att Barack Obama valts till USA:s president föll de också mer än någonsin dagen efter ett val – med 6,1 %.

24 oktober 2008

Raset såg ut att bli värre än det 1987, men stannade till slut på 6,1 %. Bara ett år tidigare var börserna uppe i toppnivåer. Men 24 oktober 2008 tvärnitade AB Volvo och börserna i USA, Asien och resten av Europa bromsade.

Källa: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Affärsvärlden, Wikipedia, Göteborgs-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet