Överhusets ledamöter godkände lagen på fredagen. Foto: PRU/AFP/TT

Brittiska överhuset godkänner lag som stoppar avtalslös brexit

Uppdaterad
Publicerad

Den övre kammaren i det brittiska parlamentet har godkänt den lag som ska stoppa en brexit utan avtal, rapporterar brittiska medier.

Lagförslaget gick igenom House of Lords utan tillägg, vilket innebär att den inte behöver behandlas av underhuset på nytt. I stället kommer den bli lag när drottningen formellt godkänt den, vilket troligen sker på måndag enligt The Guardian.

Förslaget innebär att Storbritannien inte kan gå ur unionen den 31 oktober utan ett utträdesavtal som godkänts i parlamentet, och tvingar Johnson att be EU om en tre månaders förlängning.

Premiärminister Boris Johnson menar att detta saboterar förhandlingarna med EU och han har sagt att han inte tänker be om att fördröja brexit. Tidigare i veckan misslyckades Johnson med att få parlamentet att godkänna ett förslag om nyval i landet, vilket kräver att två tredjedelar av ledamöterna röstar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet