En man håller ett plakat med texten ”nej till dödsstraff i Iran” under en demonstration i Tyskland i juli 2020.

Brittisk forskare dömd till fängelse i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Han anklagas av Iran för att ha bedrivit statsfientlig forskning. Nu har den brittisk-iranske antropologen Kameel Ahmady dömts till nio års fängelse, rapporterar den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Ahmady är kurd och har forskat kring frågor som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Iran.

Förutom fängelsestraffet döms han till att betala motsvarande drygt 6,1 miljoner kronor i böter. Det är den summa som iranska myndigheter hävdar att han ska ha fått i forskningsstöd från institutioner som av Iran beskylls för att ha försökt att störta landets styre.

Ahmady fängslades i augusti 2019, men släpptes mot borgen efter tre månader, enligt människorättsgrupper. På Twitter skriver han själv om hur han har förvägrats en rättvis rättegång och att han inte fick tillgång till en advokat under tiden i häkte.

”Har nekats advokat”

”Jag har dömts efter att ha blivit nekad en advokat under 100 dagar i häkte och vid utomrättsliga förhör, samt efter två oprofessionella rättegångar fulla av juridiska överträdelser.”

Mängder av politiska fångar befinner sig i iranska fängelser i väntan på dom eller verkställande av straff. En av dem är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden för spioneri i en kritiserad rättegång 2017.

I helgen avrättades den iranske aktivisten och journalisten Ruhollah Zam, som länge hade levt i exil i Paris efter att ha beviljats asyl i Frankrike. EU har mycket skarpt fördömt avrättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.