Brittisk prins född

Uppdaterad
Publicerad

En prins har fötts i London, tillkännager det brittiska hovet. Pojken, son till prins William och hans fru Kate, föddes sent på eftermiddagen brittisk tid.

Klockan 6 på måndagsmorgonen lokal tid skrevs hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, in på BB vid St Marys sjukhus i London. 17.24 svensk tid föddes pojken, tillkännager brittiska kungahuset på sin hemsida.

– Vi kunde inte vara lyckligare, sade den 31-årige pappan i ett uttalande enligt AFP.

Prins född i Storbritannien

Hertiginnan Kate mår enligt tillkännagivandet bra, liksom den nyfödda tronarvingen. Bebisen vägde 3,8 kilo.

”Min fru och jag är överlyckliga”

Farfar prins Charles säger i ett uttalande:

”Både min fru och jag är överlyckliga över ankomsten av mitt första barnbarn. Det är ett otroligt speciellt ögonblick för William och Catherine och vi är så glada för deras skull. Att få barnbarn är en unik händelse i någons liv, något som många snälla människor berättat för mig de senaste månaderna, så jag är enormt stolt och lycklig över att vara farfar för första gången och vi ser förväntansfullt fram emot att träffa bebisen inom kort.”

Trea i tronföljden

– Jag gläds åt hertigen och hertiginnan nu när deras son fötts. Hela landet kommer att fira, säger premiärminister David Cameron till BBC.

Pojken tar plats som nummer tre i den brittiska tronföljden, efter prins Charles och pappa William. Antagligen kommer barnet så småningom bli statsöverhuvud i 16 länder, däribland Storbritannien, Australien och Kanada.

Prins William ska ha varit vid Kates sida under hela förlossningen. Det här är parets första barn.

Lillprins av Cambridge

  • Sonen till prins William och hertiginnan av Cambridge – Kate – är drottning Elisabeth II:s barnbarnsbarn.
  • Barnets titel kommer att bli prins av Cambridge.
  • Barnet är nummer tre i tur till tronen, efter farfar kronprins Charles och pappa prins William.
  • Prins William planerar att vara pappaledig i två veckor – den lagstadgade minimiledigheten för brittiska fäder – och återgår sedan till sina uppdrag.
  • De kungliga barnen brukar ha fem eller sex gudföräldrar. Williams bror prins Harry och Kates syster Pippa Middleton är troliga val. (TT-AFP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins född i Storbritannien

Mer i ämnet