Drottning Elizabeth tar Harry och Meghans anklagelser om rasism ”väldigt allvarligt”, enligt uttalandet från Buckingham Palace. Foto: AFP

Brittiska hovet bryter tystnaden efter omtalade intervjun

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska kungahuset har nu valt att kommentera Meghan Markle och prins Harrys tv-intervju med Oprah Winfrey. Anklagelserna om rasism tas på stort allvar och kommer att hanteras privat, meddelar hovet.

Prinsparets vittnesmål om rasism inom det brittiska hovet har väckt stor uppmärksamhet, och hela världen har väntat på kungahusets kommentarer.

Nu har Buckingham Palace valt att uttala sig för första gången sedan intervjun sändes natten till måndag svensk tid.

”Hela familjen är bedrövad över att få veta omfattningen av hur utmanande de senaste åren har varit för Harry och Meghan, säger drottning Elizabeth II i ett skriftligt uttlalande från Buckingham Palace.

Kommer att hanteras privat

Kungahuset gick ut med uttalandet på tisdagskvällen, och lyfter fram att man nu kommer att hantera problemen och anklagelserna om rasism privat, rapporterar AP.

”Ämnena som togs upp, framför allt det som handlade om ras, är bekymrande. Även om vissa minnen kan skilja sig åt, tas detta väldigt på stort allvar och kommer att hanteras av familjen privat”, står det i uttalandet, där hovet också skriver:

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid vara väldigt älskade familjemedlemmar.”

Prins Charles fick frågor

När tronarvingen prins Charles lämnade en vaccinklinik i London på tisdagen frågade journalister honom vad han tyckte om intervjun – han stannade, tittade upp men promenerade sedan vidare utan att säga något.

Uppgifter om krismöten

Enligt brittiska mediekällor har krismöten med högt uppsatta personer inom monarkin hållits efter intervjun.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sett intervjun men tänker inte kommentera den utöver vad han sade på måndagen, enligt sin talesperson.

Då noterade Johnson att han under lång tid avstått från att kommentera ärenden som rör kungafamiljen.

– Jag tänker inte ändra på det i dag, sade han på tisdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.