Tunisier och britter under ceremonin på stranden i Sousse. Foto: Fethi Belaid, TT/AFP

Brittiska terroroffer hedrades i Sousse

Uppdaterad
Publicerad

Både i Storbrittanien och på stranden i Sousse hedrades på fredagen offren för terrorattacken i förra veckan.

På stranden i Sousse i Tunisien hedrades i dag de som dödades vid terroratacken för en vecka sedan. Tunisier och turister bildade en ring genom att kroka arm och iakttog en tyst minut på platsen för attacken.

Tunisiens premiärminister Habib Essid deltog i ceremonin liksom den brittiske ambassadören. Av de 38 dödsoffren i attacken var 30 britter.

Attack mot hotell i Tunisien

Den tunisiska regeringen representerades även av andra ministrar. Ambassadörerna från bland annat USA, Frankrike, Portugal, Irland och Nederländerna var på plats på stranden. Även Belgien, Kanada och Tunisiens grannland Libyen hade skickat representanter, rapporterar brittiska BBC.

Samtidigt hölls en tyst minut på flera håll i Storbrittanien – på arbetsplatser och järnvägsstationer, i kyrkor och moskéer. Flaggorna halades på halv stång på bland annat regeringsbyggnader, skolor och på drottningens residens Buckingham Palace i London.

Drottningen själv, liksom premiärminister David Cameron, deltog i den tysta minuten. Även vid tennisturneringen i Wimbeldon hedrades offren för terrordådet med en tyst minut.

Fransk-tunisisk manifestation

I morgon lördag genomförs en gemensam fransk-tunisisk aktion mot terrorismen under parollen ”Tous unis contre le terrorisme fondamentaliste islamiste en Tunisie”  (ungefär: ”Samling mot den islamist-fundamentalistiska terrorismen i Tunisien”).

Även denna manifestation genomförs på stranden vid hotellet där terrordådet skedde, skriver den tunisiska tidningen L' economiste Maghrébin.  

Syftet är bland annat att uttrycka stöd för turismen i Tunisien. Bakom aktionen står tunisier och frivilliga från den franska huvudstaden Paris. På programmet står en tyst minut på stranden och även ett besök i gamla stan (medinan) i Sousse. På stranden planerar man också att låta lysande lyktor sväva mot skyn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet