Foto: SVT

Brittiskt bubbel på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Engelska mousserande viner har inte stått högt i kurs hos vinprovare, men klimatförändringen håller på att ändra på det. Det varmare klimatet har gjort att engelska vinodlare nu tagit upp kampen med fransk Champagne.

I Kent och Sussex i sydöstra England pågår en vinrevolution. Här har man tagit upp kampen mot fransmännen i en av deras mest prestigefyllda paradgrenar, mousserande vin. Att det nu görs bra viner i England är oväntat även här och väcker intresse och stolthet hos engelsmännen.

– Om jag ställer fram en flaska engelskt skumpa på bordet blir det mer snack om den än om vilken annan champagne som helst, även i England. Folk är intresserade av historien runt omkring. Det är väl därför man konsumerar någonting över huvud taget, det får dig att må bra. Och särskilt för en engelsman känns det bra att dricka engelskt vin. Varför ska jag stödja fransmännen när jag kan stödja britterna, frågar Frazer Thompson, vd på Chapel Down, Englands största vingård.

Hjälp av klimatförändringarna

Det har de senaste 30 åren redan blivit närmare en grad varmare sydöstra England där vinodlingarna ligger. Växtsäsongen har också blivit längre. Och det kommer att bli ännu varmare. Engelska vinodlare räknar med att bli en av vinnarna på det varmare klimatet.

– Framtiden ser väldigt ljus ut, och det skulle vara jättebra om vi fick lite hjälp av Moder Natur. Jag vet att folk inte gillar den globala uppvärmningen, med det gör jag! Lite uppvärmning skulle vara underbart för oss, säger Frazer Thompson.

Prisbelönta

Druvor till bubblande vita viner behöver inte vara så söta. Därför passar det lite kyligare engelska klimatet bra. Den kalkrika jorden är samma som finns i området Champagne i Frankrike, och odlarna här hävdar att engelska mousserande viner redan står sig väl mot franska och pekar på medaljer i internationella tävlingar.

Årets varma sommar och höst gav en bra skörd av god kvalité. Men här odlar man på marginalen och det fungerar inte på alla marker.

– Det är viktigt att välja plats, lokalt varierar temperaturen mer än vad klimatet kommer att göra.

Fukt och mögel gör oxå att det inte går att odla utan bekämpningsmedel och en kall sommar blir skörden usel, som förra och förrförra året.

Gammalt vin i nya flaskor

Ändå har den engelska vinindustrin exploderat dom senaste 5 -10 åren. Här finns nu några hundra vinodlare, ett 70-tal gårdar gör mousserade vin.

Chapel Down säljer nu i princip samma mousserande vin man tillverkade för 15 år sedan och sålde för 70 kronor, men i dag säljer man tio gånger så mycket för 210 kronor flaskan. De finare flaskorna kostar runt 300. Uppsvinget handlar inte bara om ett varmare klimat förstås, nya vinodlarkunskaper och marknadsföring är lika viktigt.

– Det har varit en otrolig resa, säger Frazer Thompson som då lämnade jobbet som marknadschef på Heineken. För femton år sedan kom de för att återkräva kopiatorn. Då var industrin i botten, och vi gjorde vin som jag inte ens kunde tvinga folk att dricka. Men förra året kunde vi inte förse Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Mark´s and Spencer´s och alla andra som ville köpa våra viner med så mycket de ville ha.

”Bara en finne på elefantrygg”

I England och London dricks det mest champagne utanför Frankrike. Men av de 1,6 miljarder flaskor vin som konsumeras i Storbritannien årligen är bara tre miljoner tillverkade i det egna landet. Den lilla produktionen är en förklaring till att engelska viner fortfarande är okända.

– Vi är bara en finne på en elefantrygg, säger Frazer Thompson.

Men förhoppningarna är stora på English sparkling som man kallar det, och man kommer att tillverka dubbelt så mycket om fem år om man ser till vad som planteras idag.

Men det skulle kunna bli mer. Även om inte all mark lämpar sig så kan vinodlingarna mångfaldigas.

– Om vi planterar så mycket som det går kan vi sälja lika mycket mousserande vin här som hela Champagne om 50-60 år. Det låter som en lång tid, men i vinbranschen är det ingenting. Champagne har hållit på i 350 år medan vi just har börjat. Vi är fast beslutna av att göra något bra av det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.