Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Brittiskt nyval – så står partierna i brexitfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Brexit-följetongen ser nu ut att gå in i en ny fas: Nyval. Vissa partier profilerar sig på att få slut på velandet och lämna EU så snabbt som möjligt medan andra hoppas vinna röster på att stoppa utträdet eller åtminstone hålla en ny folkomröstning. SVT Nyheter har kartlagt läget.

Tories – de konservativa

Regeringspartiet vill att Storbritannien ska lämna EU, helst med ett avtal som reglerar övergången vad gäller bland annat tullregler och britternas möjligheter att bo och arbeta i EU-länder och vice versa. Men man intar en tuff linje gentemot EU i förhandlingarna och ledaren Boris Johnson har sagt att han hellre kraschar ut ur EU än låter EU diktera villkoren.

Labour – socialdemokratiska partiet

Det största oppositionspartiet i parlamentet är djupt splittrat och otydligt i brexitfrågan, något som också speglas i det svaga opinionsstödet. Partiet har inte tagit ställning vare sig för eller emot ett fortsatt EU-medlemskap. Vid kongressen bestämde man sig för att kräva en ny folkomröstning och därefter bestämma sig. Labourledaren Jeremy Corbyn har inte själv velat svara på hur han skulle rösta.

SNP – Skotska nationalistpartiet

I likhet med majoriteten av befolkningen i Skottland vill partiet att Storbritannien stannar kvar som medlem i EU. De driver frågan om en ny folkomröstning om utträdet. Partiets ultimata mål är att Skottland ska bli en självständig medlem i EU.

Liberaldemokraterna

LibDems kräver att Storbritannien upphäver artikel 50, den formella ansökan om utträde ur EU. Partiet har förespråkat nyval och tänker, om man skulle lyckas vinna regeringsmakten, stoppa hela brexitprocessen. Parallellt arbetar partiet för att få till en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Unionistpartiet DUP

Det lilla nordirländska unionistpartiet har haft vågmästarrollen ända sedan det senaste nyvalet i juni 2017. Tack vare deras röster har Tories kunnat fortsätta regera. DUP är för brexit, men har varit missnöjda med hur regeringen försökt lösa gränsproblematiken mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland som uppstår när britterna lämnar EU.

Sinn Féin

Det irländsk-republikanska vänsterpartiet Sinn Féin vill, i likhet med majoriteten nordirländare som deltog i folkomröstningen, att Storbritannien ska stanna i EU. Inte minst på grund av att den ”hårda gräns” som skulle uppstå på ön om brexit blir verklighet. Partiet välkomnar en ny folkomröstning och vill, om brexit ändå blir av, att Nordirland genom specialavtal ska ha en fortsatt nära relation med EU.

Plaid Cymru

Detta lilla socialdemokratiska parti har hittills jobbat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Detta trots att befolkningen i Wales, som partiet företräder, röstade för brexit vid folkomröstningen 2016.

De gröna

Har bara ett mandat i underhuset. Har argumenterat för att britterna ska stanna i EU och att det behövs en ny folkomröstning i frågan.

Brexit Party

Finns i dag inte representerade i parlamentet men har satt tryck på Tories att driva brexit. Partiet förespråkar att Storbritannien helt sonika lämnar det europeiska samarbetet helt utan avtal. De har varit kritiska till de avtalsförslag som regeringen hittills förhandlat fram med EU.

Källa: BBC m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet