Foto: TT

Brun: För tidigt att prata om terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad motivet till attacken på semesterorten Hurghada är där minst två personer dödades i dag på ett hotell. – Det är kanske för tidigt att säga att det är terrordåd, men man kan konstatera att det här ett mönster vi sett tidigare i länder som både Egypten och Israel, säger terrorforskaren Hans Brun till SVT Nyheter.

Enligt Brun kan det handla om politiska eller ekonomiska motiv. Han beskriver läget som spänt i Egypten där jihaddister av olika fraktioner jagas på Sinaihalvön.

Att attackera turister påverkar den egyptiska ekonomin mycket, enligt Brun. Landet är djupt beroende av näringen och är en av de viktigaste för Egypten.

LÄS MER: Minst två döda i attack

Vid varje attack som sker syns det i besökssiffrorna.

Kan påverka turistindustrin

– Problemet är att det får en stor påverkan på turistindustrin och därmed sysselsättningen och ekonomin i ett känsligt land som Egypten.

Det som talar för ett politiskt motiv är enligt Brun att gärningsmannen har simmat in till anläggningen.

– Det tyder ändå på en viss nivå av planering, även om det är en ganska enkel planering. 

Är det så terroristerna tänker – att vilja skrämma ett land från att upprätthålla turismen?

Kan vara jihaddistiska sympatisörer

– Absolut. Det är ett väldigt enkelt sätt att skada just ekonomin och det välstånd som industrin just genererar i de här länderna.

Om det nu visar att det är ett terrorattentat – vilka grupper rör sig i det här områdena?

– Det närmsta alternativet, som är realistiskt, är att det är någon typ av jihaddistiska sympatisörer. Det finns andra grupper i Egypten som är aktiva. Men de brukar inte ge sig på turister på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.