Dödsstraff har inte utdömts sedan 1957 menar sultanen. Foto: Esteban Felix/TT

Brunei backar om dödsstraff för homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Efter hårt tryck från både kändisar, företag och länder, tar nu Brunei ett steg tillbaka när det gäller att utdöma dödsstraff bland annat för sex mellan homosexuella. Men lagen kommer att finnas kvar och de som hittills protesterat och bojkottat landet uppmanar till att fortsätta med det tills själva lagen försvinner.

– Sen mer än två decennier tillbaka har vi haft ett moratorium när det gäller att verkställa dödsstraff för andra brott enligt sharialagarna. Detta kommer också att tillämpas för de här brotten, sa sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah i ett tal går.

Det lilla sultanatet Brunei, som ligger inklämt mellan två malaysiska delstater på ön Borneo, har länge haft sharialagar. Men den 3:e april i år väcktes stora delar av världens avsky, när man annonserade att bland annat sex mellan homosexuella och otrohet i äktenskap, nu i enlighet med landets sharialagar, kommer att leda till döden genom stening.

– Sharialagen syftar till att säkerställa fred och harmoni i landet, sa sultanen i talet i går. De är avgörande för att skydda landets moral och anständighet, såväl som privatlivet för enskilda personer.

Protester och bojkott av företag

Men sen april har kändisar som George Clooney och Elton John, länder och regioner som EU och USA och dessutom en rad privata företag, protesterat och bojkottat landet och dess företag.

Det har satt hård press på landet och lett fram till att sultanen nu tar ett steg tillbaka. I själva verket har dödsstraffet inte utdömts sen 1957, menar sultanen, och kommer inte att göra det nu heller. Men själva lagen finns kvar och de som protesterat tänker fortsätta, tills lagen försvinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.