Peter Lomonaco, medgrundare av Alaska Cannabis Club, och vd Charlo Greene, delar på en joint i deras medicinska marijuana-apotek i Anchorage, Alaska. Foto: TT

Cannabis nu lagligt i Alaska

Uppdaterad
Publicerad

Som tredje delstat i USA legaliserar Alaska cannabis. Med start i dag är det lagligt att röka, odla och inneha cannabis i landets nordligaste delstat.

I samband med mellanårsvalen i November i fjol röstade Alaska-borna för att legalisera drogen för alla över 21 år, med röstsiffrorna 53 mot 47.

Till en början kommer det att vara lagligt att inneha drygt 28 gram marijuana samt odla sex plantor hemma. Det kommer dock fortfarande att vara olagligt att röka på allmän plats, vilket kan ge böter på drygt 700 kronor.

Cannabis-legalisering i USA

Oklara lagar kring reglering

Redan 2012 röstade delstaterna Colorado och Washington för en legalisering av cannabis i rekreationssyfte, samt för en reglering av tillverkning, bruk och försäljning på ett liknande sätt som med alkohol och tobak.

I Alaska kommer man dock inte att få se några marijuana-butiker förrän tidigast 2016, då det juridiska ramverket i dagsläget inte är på plats.

Under hösten röstade också medborgarna i delstaten Oregon ja till en legalisering, men lagen träder i kraft först i sommar.

Marijuana-industrin satsar dessutom på folkomröstningar om legalisering i ytterligare sex delstater i samband med presidentvalet 2016 och 2020 kan drogen vara legaliserad i 20 delstater.  

Både lagligt och olagligt

Cannabis är dock fortfarande en olaglig drog på federal nivå och det var länge oklart hur Vita Huset skulle reagera på folkomröstningarna i Colorado och Washington.

Efter folkomröstningarna i Colorado och Washington dröjde det tio månader innan justitieminister Eric Holder gjorde ett första uttalande. Han förklarade då att de federala myndigheterna inte skulle utmana delstaternas omröstningar, men att man skulle följa dem noga.

President Barack Obama var också han länge tyst i frågan, men tog bladet från munnen i en uppmärksammad intervju i The New Yorker i januari 2014.

Där sade han bland annat att han ansåg att cannabis inte är farligare än alkohol och att det främst är fattiga och afroamerikaner som straffas för bruket, trots att drogen används av människor i hela samhället – även av dem som skriver lagarna.

Presidenten sade också att legaliseringarna i Colorado och Washington bör få vara kvar.

Hösten 2013 visade opinionsinstitutet Gallup första gången att en majoritet av amerikanerna är för en legalisering av drogen. 58 procent var positiva. Första gången frågan ställdes, 1969, var samma siffra 12 procent.

Läs också: Så har legaliseringen påverkat Colorado

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet