SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt förklarar varför kongressvalet är intressant. Foto: SVT Design

Carina Bergfeldt ger dig tre svar : Därför är mellanårsvalet i USA intressant

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i USA pågår intensiva valkampanjer med politiker som vill ta plats i kongressens båda kamrar. Men hur påverkar mellanårsvalet politiken och president Trump? SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt ger dig tre skäl varför mellanårsvalet är intressant.

Mäter Trumps popularitet

Mellanårsvalet kan betraktas som en folkomröstning om president Trump. De senaste siffrorna visar att Demokraterna sannolikt kan ta över majoriteten i representanthuset, men att Republikanerna kan behålla majoriteten i senaten och dessutom vinna några stolar ytterligare.

Carina Bergfeldt:

– De viktigaste ämnena är Trump. Trump. Sjukvård. Immigration. Presidenten agerar som om han själv vore på röstsedeln. Trump är väldigt tydlig med att en röst på republikanerna är en röst på honom, och han har både twittrat och sagt att den som röstar på en demokrat är galen. I slutspurten har han genomfört fler kampanjmöten än någon annan president under ett mellanårsval i modern tid.

Tar tempen på det politiska klimatet

Valdeltagandet ger en fingervisning om hur det politiska klimatet utvecklats. Vid förra mellanårsvalet 2014 gick 36 procent av väljarkåren till valurnorna. I presidentval brukar hälften av de röstberättigade delta.

Carina Bergfeldt:

– Väljarna är väldigt engagerade på båda sidor. Siffror visar att väljarentusiasmen är högre än på 70 år, och de som är passionerade FÖR Trump vill gå och rösta på grund av den politik han driver, och de som är passionerade MOT Trump vill inte se en repris av 2016.

Utnämningen av Brett Kavanaugh till högsta domstolen engagerar. Bland konservativa finns stor ilska över att han behandlats illa av demokrater. Demokratiska kvinnor å andra sidan ser ett hot mot kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, och en man som anklagats för sexuella övergrepp och ändå får ett toppjobb.

Kan påverka presidentbesluten

Hittills har Trumps republikanska parti haft majoritet i kongressens båda kamrar, representanthuset och senaten. Den som har majoritet kan blockera lagförslag, avsätta domare och tillsätta utredningar.

Carina Bergfeldt:

– Om demokraterna får majoritet i representanthuset kan de inleda riksrätt mot president Trump om de hittar något brott. Men det är osannolikt. Det behövs 67 senatorer för att döma en president i riksrätt, och den siffran kommer man inte upp i. Demokraterna kan dock att använda en 100 år gammal lag till att tvinga fram presidentens deklarationer som han vägrat visa.

Eftersom valet genomförs i olika tidszoner dröjer det ett dygn innan det står klart hur makten fördelas i de två kamrarna i kongressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet